Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Elektrische aandrijving moet zelfvoorzienende aquaponicsystemen mogelijk maken

Aquaponics op solar en fotovoltaïek

De wereldbevolking neemt toe en ook in de centra van steden wordt de behoefte aan biologisch groeiende voedingsmiddelen groter. Het landbouwareaal neemt echter wel af. Om desondanks voldoende voedingsmiddelen te kunnen produceren, komen nieuwe teeltmethodes zoals aquaponics steeds meer in de focus te staan. Zelfvoorzienende aquaponicsystemen zouden ook met solar/fotovoltaïsche systemen en elektrische systemen van energie voorzien kunnen worden, meldt de directie van het Duitse bedrijf iKratos.

Functie van de aquaponic-hydroponic
Het systeem functioneert doordat de uitwerpselen van de vissenkweek gebruikt worden als voedingsstoffen voor planten. Dit gebeurt meestal geautomatiseerd via pompinstallaties. De voor de plantenkweek benodigde toevoer van voedingsstoffen geschiedt via het visvoer. 

Zo worden zoetwatervissen zoals forellen, karpers en vaak ook cichliden uit de geslachten Tilapia of Oreochromis als bijzonder snelgroeiende en weinig veeleisende consumptievissen ingezet. In een aquacultuur worden vissen en nuttige planten in een soort hydrocultuur in een voedingsstoffenkringloop verbonden. De uitwerpselen van de vissen worden door bacteriën verwerkt en dienen als bemesting voor planten. De planten reinigen op haar beurt weer het water van de vissen. Het resultaat: geen bemesting en er is slechts 1/10 hoeveelheid water nodig vergeleken bij andere teeltmethodes.

Aquaponics met solar en fotovoltaïek
Het aquaponicsysteem kan men buiten of in een kas samen met solar en fotovoltaïsche systemen opbouwen. Pompen, UV-filters en verlichting kunnen daarbij duurzaam en milieuvriendelijk door middel van moderne solartechniek ondersteund en zelfvoorzienend gerund worden.

De aquaponic-solar kas maakt de gelijktijdige productie van groenten, vis en zonne-energie mogelijk. Een geringe warmte-energie behoefte en het gebruikmaken van H-LED techniek maken de teelt van hoogwaardige levensmiddelen het hele jaar door mogelijk.

Het positieve gebruik van de zon zorgt voor de opwekking van energie. Dit leidt tot een zeer lage of zelfs negatieve CO2-voetafdruk van de geproduceerde levensmiddelen.

Aquaponics solarkassen zijn geschikt voor gebruik in Midden-Europa. Men kan zowel bij hoge zomerse alsook bij lage winterse temperaturen zonder veel extra werk en energie het ruimteklimaat comfortabel houden voor de planten.

Voor meer informatie:
iKratos Solar- und Energietechnik GmbH
GF: Willi Harhammer
Bahnhofstraße 1 (direkt an der B2)
91367 Weißenohe
Tel: 09192-99280-0
E-mail: kontakt@ikratos.de  
www.ikratos.de  

Publicatiedatum: