34 onderhoudspunten voor behoud sterke kas

Kassen gaan langer mee en worden intensiever gebruikt. Werden ze ooit gebouwd voor 15 jaar, nu gaan ze zeker 10 jaar langer mee. Om kassen net zo sterk te houden als waarvoor ze ooit gebouwd werden, is onderhoud nodig.

34 onderhoudspunten voor behoud van een sterke kas
Fundatie, staalconstructie, aluminiumconstructie, glas en bedekking, luchtmechaniek en hemelwaterafvoer zijn de hoofdonderdelen die op de checklist vermeld staan. Op het overzicht wordt duidelijk wat onderhouden moet worden, wanneer en met welke regelmaat. ”Het zijn die onderdelen waarbij na intensief gebruik slijtage optreedt”, aldus Wil Bakker van onderhoudsbedrijf TST. Veel van de acties kan de glastuinbouwondernemer makkelijk zelf aanpassen samen met zijn personeel.

De checklist als onderdeel van het onderhoudsplan
Ook Sjaak van de Tak van Glastuinbouw Nederland erkent het nut en de noodzaak van onderhoud van de kas. Van der Tak: “Met preventie kan aanzienlijke schade beperkt worden. Regelmatige controle en vervanging is essentieel voor de voortgang van teelt en afzet. De checklist is een handig middel om mee te nemen in de structuur van je bedrijfsvoering”.

Een betrouwbare kas verhoogt leveringszekerheid
Met de checklist wordt ingespeeld op een behoefte aan duidelijkheid over onderhoud bij glastuinbouwondernemers. Zeker met de veranderende weersomstandigheden wordt het belang van een sterke en dus betrouwbare kas groter. Ondernemers willen dan wel graag weten wat belangrijk is. Samen met AVAG, NVOK, adviesbureaus en glastuinbouw verzekeringsmaatschappijen kwam Interpolis tot een lijst met 34 onderhoudspunten. De lijst werd getoetst bij TNO bouw in Delft en is te vinden op de website van Interpolis (interpolis.nl/onderhoud).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven