Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Conferentiedeelnemers gaan langs bij Vers Van Voorne

Er zwemmen geen vissen onder de sla

Tholen – Gisteren, 14 mei, vond het NKWK plaats. Geen combinatie van een nationaal- en wereldkampioenschap, maar een conferentie over water en klimaat. De glastuinbouw mocht in het programma natuurlijk niet ontbreken en dus toog na een plenair ochtendprogramma en een reeks workshops een groepje ambtenaren, beleidsmakers en wetenschappers naar Vers Van Voorne waar Jan Varekamp mocht vertellen over zijn speciale bedrijf en de uitdagingen in de sector.

Tegen twee uur ’s middags leverde de bus een groepje van elf man af in Tinte. Op de naambordjes van de deelnemers aan de conferentie van het Nationaal Kennis- en innovatieprogramma Water en Klimaat stonden de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en die van Infrastructuur en Waterstaat, terwijl ook vanuit de Provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en Wageningen University & Research er deelnemers aanwezig waren voor de excursie bij ‘een groententeler met ingenieuze duurzame werkwijze’ zoals op het programma vermeld staat.

Uitleg bij het zaaien dat ze bij Vers Van Voorne zelf doen 

Drie verhalen
Op 1,2 hectare teelt Jan een heel divers pallet producten, waaronder bladgewassen op water. Maar ook met bijvoorbeeld radijs op water wordt geëxperimenteerd, terwijl de kas sinds dit jaar ook barst van de kleuren door het perkgoed dat in samenwerking met Huyskwekers wordt gekweekt. Dat allemaal voor de lokale markt. Het is zeker geen doorsneebedrijf, geeft Jan de bezoekers mee, maar dat is ook niet zijn bedoeling. “’Ik wil drie verhalen vertellen. Enerzijds dat van de Nederlandse tuinbouw, omdat de kloof tussen teler en consument zo groot gegroeid is dat mensen niet meer weten waar hun voedsel vandaan komt.”

Radijs op water

Gezonde voeding is een ander focuspunt van Vers Van Voorne. Er wordt 2,5 jaar na de start van het bedrijf nog steeds flink gebouwd. De bedoeling is dat er straks leerlingen op locatie komen leren koken, waarbij ze op locatie hun producten kunnen oogsten en de gerechten ook op locatie in een horecagelegenheid kunnen verkopen.

Verdienmodel
Het roept bij de aanwezige excursiedeelnemers de vraag op of Jan dit enkel uit idealisme doet. “Nee, natuurlijk niet alleen dat”, bevestigt Jan. “Ik zie wel degelijk ook een verdienmodel in deze combinatie van concepten. Als ik genoeg mensen naar de kas en caravanstalling weet te krijgen en dus eigenlijk jaarrond ‘Kom in de Kas’ kan houden, gaan zij ongetwijfeld ook wat op locatie besteden. En bovendien zet ik mijn producten via lokale coöperatie De Proefschuur ook af in de regio, onder meer bij supermarkten. Omdat het streekproducten zijn, zijn mensen bereid daar dan ook een voor de teler goede prijs voor te betalen.”

Vissen en plofkip
Nog voordat Jan goed en wel bij het ‘derde verhaal’ over duurzame energie aanbeland is, volgen de vragen van de bezoekers elkaar in rap tempo op. “Waarom is de kas eigenlijk zo hoog? En hoe zit dat met die teelt op water: zwemmen er daarbij ook vissen onder de sla door?” Jan geeft er graag antwoord op. “Het is goed dat mensen op beleidsposities weten hoe het er bij telers aan toe gaat, net als dat ook voor consumenten geldt die ik graag laat zien hoe het in de glastuinbouw werkt.”

Enkele deelnemers blijken onderling een gokje te hebben gemaakt over hoe lang de kroppen sla erover doen om te groeien. Als Jan aangeeft dat dat twaalf weken duurt, is zijn bezoek toch wel verbaasd. “Oh, wij dachten eigenlijk aan een plofkipgroeisnelheid…”

All electric
Voordat de groep als afsluiting de kas in gaat, is het eerst nog tijd op stil te staan bij duurzame energie. Vers Van Voorne is ‘all electric’ en maakt gebruik van stroom van zonnepanelen op het dak van de naastgelegen caravanstalling. In de toekomst komt daar ook nog aardwarmte bij uit een bron op het terrein van Jan. Samen met collega-telers nam Jan het initiatief tot aardwarmtewinning, maar inmiddels heeft Hydreco-Geomec als aardwarmtespecialist de leiding overgenomen. De energie die in het realiseren van de bron ging zitten, dreigde bij de telers ten koste te gaan van hun aandacht voor de teelt. De telers zijn nu niet langer aandeelhouder, maar zullen slechts gaan betalen voor de warmte die zij afnemen.

Na een groepsfoto is het tenslotte tijd om met nieuw opgedane kennis, en her en der een zak verse groenten of een tray perkgoed uit de kas, weer de bus in te stappen. Plenair werd het programma weer afgesloten waarna de komende tijd de excursiedeelnemers ongetwijfeld in hun omgeving enthousiast zullen vertellen over wat zij gezien en gehoord hebben. Precies zoals Jan ook voor ogen heeft. Op naar de volgende groep die langskomt.

Voor meer informatie:
Nationaal Kennis- en innovatieprogramma Water en Klimaat
www.waterenklimaat.nl

Vers Van Voorne
www.versvanvoorne.nl 
info@versvanvoorne.nl 

Jan Varekamp
0653-718 795