Cor van Ruijven, CVR Visie:

“Een investering in jezelf is een duurzame investering die niet wegloopt”

Tholen – Om efficiënter te kunnen werken, zullen glastuinbouwondernemers in eerste instantie aan optimalisering van het productieproces denken. Of aan het investeren in automatisering. Maar weinig ondernemers denken aan het investeren in zichzelf. Toch is dat laatste wat Cor van Ruijven van CVR Visie telers adviseert. “Iedereen heeft de wijsheid om een bedrijf goed te leiden. Het is alleen zaak die wijsheid naar boven te krijgen.”


Cor stond dit jaar voor het eerst op HortiContact

Met dat laatste is Cor inmiddels ruim twee jaar bezig. Hoofdzakelijk samen met telers vanwege zijn eigen achtergrond in de sierteeltsector (Cor had met RICO Quality Flowers een eigen bedrijf en werkte daarna nog bij Fachjan Project Plants). “Ik spreek de taal van de teler en heb zelf het pad al gelopen. Dat is voor mij als coach nu een pré en dat krijg ik van klanten ook als feedback terug.”

Minder boos worden en anders reageren
Maar waarmee helpt Cor telers dan? Bijvoorbeeld door minder snel boos te worden, hoe logisch dat soms ook mag zijn als er weer nieuwe regels van hogerhand worden opgelegd. “De neiging bij mensen is groot om als zij boos zijn de schuld bij de ander te leggen. Naar iemand anders wijzen is makkelijk, maar als er dingen zijn waar je geen invloed op, dan is dat eigenlijk ook geen reden om boos te worden. Tot dat inzicht probeer ik met telers te komen om ze vervolgens te leren anders te reageren. Bovendien verliezen mensen hun creativiteit als zij boos zijn en dat is zowel slecht voor hun bedrijf als voor hun eigen ontwikkeling.”

Mensen leren vertrouwen
Op het moment dat ondernemers aan hun persoonlijke ontwikkeling werken, heeft dat volgens Cor direct ook een positieve uitwerking op hun bedrijf en de bedrijfsvoering. “Wat ik ondernemers gun, is dat zij hun medewerkers vertrouwen en verantwoordelijkheid geven. Dat is hard nodig, nu de schaalvergroting doorzet en telers in hun eentje niet langer een groeiend bedrijf kunnen leiden. Een onzekere teler bijvoorbeeld, zal anderen nooit het vertrouwen kunnen geven en altijd de neiging hebben mensen te blijven controleren. Zonde en onnodig, want door aan die onzekerheid te werken, kan een teler stappen zetten en efficiënter werken. Medewerkers krijgen meer plezier in hun werk en voor de ondernemer komt er tijd vrij voor andere, nieuwe dingen.”

Eerst kennismaken en dan pas aan de slag
Hoewel een heleboel goede ondernemers hun zaakjes al goed voor elkaar hebben, lopen zelfs zij soms tegen zaken aan. Niet ieder mens laat zich echter even makkelijk coachen is Cors ervaring. “En dat is ook prima. Mensen moeten er zelf voor kiezen om in hun persoonlijke ontwikkeling te investeren. Soms moeten zijn daarvoor ook een drempel over en is er sprake van koudwatervrees. De ervaringen van ondernemers die al positieve effecten merken van het traject dat ik met hun doorloop helpen dan om toch te starten.”

Sowieso biedt Cor eerst een gratis kennismakingsgesprek aan. “Pas als alles goed voelt, volgt een intakegesprek en kan ik inzoomen op zakelijke of privéproblemen. Daarna volgen gesprekken, waarbij ik vaak werk met de Enneagram Integratie Kunde methode. Daarbij ga ik op zoek naar het oorspronkelijke karaktertype van iemand. Door dingen uit het verleden kan iemand een ander type hebben aangenomen. Teruggaan naar het ‘echte’ karakter is dan nodig om persoonlijke problemen op te lossen.”

Investering in persoonlijke ontwikkeling blijft altijd
Van alle sessies die Cor heeft, maakt hij verslagen. “Dat helpt mensen bij hun bewustwordingsproces, omdat ze dan altijd dingen kunnen teruglezen.” De gesprekken vinden bij voorkeur in een rustige ruimte plaats. Daarom werkt Cor het liefst vanuit zijn praktijkruimtes in Honselersdijk en Horst, maar als de teler zelf een rustige ruimte beschikbaar heeft, kan dat ook. Vervolgens kan gestart worden met het werken aan de persoonlijke ontwikkeling. Die investering heeft indirect ook altijd effect op het bedrijf. Groot voordeel: anders dan personeel dat komt en gaat, zal de investering in persoonlijke ontwikkeling altijd bij de ondernemer blijven.

Voor meer informatie:
CVR Visie
www.cvrvisie.nl 
info@cvrvisie.nl 

Cor van Ruijven
0625496266


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven