Tuinplanten veel gevraagd voor herstel droogteschade

Tuinplanten hebben in februari en maart 2019 een forse omzetgroei op de veiling laten zien ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Deze uitkomsten zijn vermoedelijk het gevolg van de lange hete en droge zomer van 2018, waarin veel vaste planten en heesters het loodje hebben gelegd. In de daarop volgende planttijd februari/maart zijn de ‘gaten’ weer opgevuld.

Voor de afzet van snijbloemen is februari mede door Valentijnsdag een belangrijke maand. De veilingomzet bedroeg in februari 214 miljoen euro, 2,5% meer dan in februari 2018. De verkochte aantallen waren hoger, bij nagenoeg dezelfde prijs. In maart werd echter een 7,1% lagere omzet gerealiseerd dan in maart 2018. De veilingomzet van potplanten steeg in februari met 7,9% en daalde met 1,6% in maart ten opzichte van 2018.

Februari 2019 sloot af met een veilingomzet van potplanten van 162 miljoen euro (+8%). De omzet van groene planten zit de laatste tijd in de lift: de hogere prijs is gerealiseerd met meer verkochte aantallen. De exportcijfers laten eenzelfde beeld zien als de omzetcijfers van de veiling. De snijbloemenexport tot en met maart 2019 bleef achter bij die van 2018 (-1,2%), wat voortvloeide uit de lagere export in maart (-7,3%). De export van kamer- en buitenplanten (inclusief perkplanten) vertoonde in februari en maart 2019 met respectievelijk +12,7% en +7,8% een positieve ontwikkeling. De gecumuleerde export tot en met maart is 600 miljoen euro, een stijging van ruim 7% ten opzichte van 2018 (bron: Floridata).

Klik hier voor meer cijfers uitgesplitst naar potplanten, tuinplanten en bloemen (Agrimatie).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven