Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moederdag : Zuid-Amerikaanse rozen bijna exclusief naar Noord-Amerika

Hij kwam hierboven al kort even voorbij, maar zijn verhaal samenvatten in één zinnetje doet hem echt tekort. We spraken met Aviram Krell van Plantec Ecuador, een rozenkweker en -vermeerderaar die ons vertelde over de bloemenafzet vanuit Zuid-Amerika. "Hoewel er een groeiende vraag uit Europa is, hebben hoge prijzen in combinatie met het het lage aanbod ervoor gezorgd dat de meeste Zuid-Amerikaanse rozen bijna exclusief hun weg naar de VS vonden."

Gebrek aan bloemen op de vrije markt
“In april was het volume zoals geraamd, maar tegen het einde van de maand nam het af, precies op het moment dat de vraag voor Moederdag op z'n hoogtepunt kwam. Verschillende factoren droegen bij aan de afname van het beschikbaar aanbod, met name een forse stijging in de ziektedruk. Gelukkig konden de meeste kwekers aan de pre-orders voldoen. Eenzelfde patroon deed zich ook voor in Colombia, waar de rozenproductie tot eind april op niveau was maar begin deze maand inzakte."

Klimaatverandering verantwoordelijk
“Ziektedruk speelde een grote rol in het aanbod en dat kwam door een periode met extra luchtvochtigheid, hetgeen voor enkele fytosanitaire problemen zorgde. Veel telers geven klimaatveranderingen de schuld van deze verliezen, wat zo'n 15-18% van het product bedraagt."

Kleuren en prijzen
Volgens Aviram was de meeste vraag in rozen naar roze, wit en geel. "Rood en oranje waren ook belangrijk voor de kwekers en de meeste Amerikaanse vraag was gebaseerd op deze kleuren. In de VS steeg de rozenprijs flink in week 18 toen het aanbod op z'n laagst was, met prijzen per steel van € 0,30 - 0,35 tot € 0,50 - 0,55 . We zagen ondertussen de vraag vanuit Europa ook groeien, maar netto is daar weinig product heengegaan."

Op zoek naar kostenbesparend transport
"Kwekers waren blij met hoe de verlading verliep. Er waren niet veel veranderingen wat lucht- en zeevracht betreft. We zien dat steeds meer kwekers kostenbesparende manieren zoeken om hun bloemen in goede conditie bij hun klanten te krijgen."

 

Voor meer informatie:
Plantec Ecuador
Aviram Krell
Email: public-relations@plantecuador.com
www.plantecuador.com

Publicatiedatum: