Romberama is er met Junifer rode bessen weer vroeg bij

Nu rode bessen, in het najaar weer tijd voor amarylissen

Tholen – Het is de laatste jaren traditie bij FruitMasters: Romberama uit Loenhout dat de eerste Junifer rode bessen aanvoert. Wie vervolgens besluite even te googelen, ziet op de website bij de teler enkel amarylissen staan. Hoe zit dat? Raf Rombouts: “Met deze combinatie van teelten kunnen wij ons personeel beter binden en het zorgt ook voor teeltspreiding.” Beide teelten worden alweer ruim tien jaar gecombineerd.

De rode bessen komen bij Raf uit een oud type kas van 8500 vierkante meter. “We telen bewust niet buiten, omdat daarmee het seizoen wel erg lang wordt en er dan nooit rust in het bedrijf is. Het is goed om dat juist wel te hebben.”

Het rode bessenseizoen uit de kas duurt ruim een maand. “Begin mei komen wij steevast op de markt met de vroege rode bessen. De eerste of tweede week van juni loopt het seizoen vervolgens alweer af voor ons. Daarna is het wachten totdat we half augustus weer met amarylissen beginnen op twee hectare. Dat seizoen loopt pakweg van oktober tot maart.”

Innovaties en ‘rui’
Met de amarylissen wordt flink geïnnoveerd door Romberama. Onder meer met plantsensoren worden testen uitgevoerd om een nog betere kwaliteit te garanderen. Het leverde onder andere een prijs op voor stressdetectie bij planten. Wat betreft innovaties valt dat bij de rode bessen wel mee. “De teelt van rode bessen is al jaren vrij stabiel. We hebben veel contact met de collega’s die in België ook vroege rode bessen telen en met de proefcentra. De innovaties zijn echter minimaal. De grote sprongen die we in de teelt van amarylissen zetten, zetten we niet bij rode bessen.”

De grootste uitdaging in de rode bessenteelt is volgens Raf om ‘rui’ te voorkomen. “Je wilt als teler mooie, lange trossen. Vroeg in het seizoen komt het echter nog weleens voor dat het gewas te weinig suikers aanmaakt om alle bloemetjes bessen te laten worden. Dan vallen de besjes vervolgens van de trossen en dat moet je voorkomen.”


Raf Rombouts en zijn kinderen met de eerste Junifer rode bessen

Eerste kistje
De 216 euro die het eerste kistje met 12 bakjes opbracht, schenkt Raf aan de vereniging O.V.O.K., Ouders Van een Overleden Kind. Net als het feit dat Romberama er vroeg bij is, is ook dit een traditie. De Junifer rode bessen zijn geveild onder het kwaliteitslabel Prestige. “De vrucht heeft een blinkend uiterlijk met stevig en smaakvol vruchtvlees. Het is een veelzijdige bessensoort met een lichtzure smaak. De bessen hebben een heldere rode kleur, waardoor ze veel gebruikt worden om kleur te geven aan gerechten,” aldus FruitMasters.

Voor meer informatie: 
FruitMasters
www.fruitmasters.com 
info@fruitsmasters.com 

Romberama
www.romberama.com
romberama@hotmail.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven