Karton steeds vaker ingezet als vervanger plastic verpakkingen

De vraag naar duurzame verpakkingen wordt alleen maar groter en dringender. Dat merkt Remmert Dekker Packaging, producent van kartonnen verpakkingen. Door duurzame ambities van retailers en onvrede bij de consument over het overmatig gebruik van plastic verpakkingen neemt de vraag naar kartonnen verpakkingen toe.

Remmert Dekker Packaging: “Het goede van karton is dat het een natuurlijk materiaal is van hernieuwbare oorsprong en volledig recyclebaar. Door de zeer goede recycling mogelijkheden is karton een ideaal verpakkingsmateriaal voor de circulaire economie.”

“Karton verhoudt zich ook enorm goed tot groenten en fruit. Beiden zijn van natuurlijke herkomst en er is onderzocht dat groenten en fruit gemiddeld drie dagen langer houdbaar blijven in karton. De consument hekelt het gebruik van plastic op de AGF afdeling. Het gebruik van plastic flow wrap zakken en plastic schaaltjes kan ook wel wat minder. Gelukkig is er verandering in het schap gaande.”

Remmert Dekker Packaging wil actief bijdragen aan die verandering. Op dit moment maken ze al veel bakjes, trays en punnets voor aardbeien, zacht fruit, avocado's, en vruchtgroenten. Verpakkingen volledig van karton zonder plastic zijn de grootste uitdaging. Groente en fruit moeten goed beschermd, maar ook goed zichtbaar blijven. Gelukkig is dit wel mogelijk met alleen karton. Door actief in te zetten op innovaties zoals fijnstansen kunnen geperforeerde vensters gemaakt worden waarbij ingeplakte vensters niet nodig zijn.

De snelst groeiende markt zijn vervangers voor kunststof schaaltjes zoals: tomatenbakjes, wortel schalen, champignonbakjes met deksel en asperge topseal punnets. Kartonnen schaaltjes zijn een uitstekend alternatief voor plastic. Een bijkomend voordeel is dat je ze ook nog eens kunt bedrukken met een mooi design. Zelfs de binnenkant is bedrukbaar.

“Wij ontwikkelen alles op maat en gaan daarbij op zoek naar de best mogelijke oplossing. Daarbij houden we met veel meer rekening dan alleen de inhoud. We betrekken de hele keten in het ontwerp. Van de inpakker, logistieke keten, retailer en consument tot uiteindelijk de verwerker van de verpakking voor recycling.”

Het karton dat Remmert Dekker gebruikt komt uit Europese bossen, voornamelijk Scandinavië. Hier worden op duurzame wijze bomen voor het karton geplant en verwerkt. Europese bossen nemen hierdoor in omvang toe. Dat bomen ook nog eens CO2 opnemen is een bijkomend voordeel.

Remmert Dekker Packaging: “We zien de toekomst duurzaam tegemoet. Onze grootste uitdaging daarbij is het om alle plastic verpakkingen volledig te vervangen. Dat kan waarschijnlijk niet voor alles zoals bij vlees en vis. Voor AGF zien we echter niet in waarom we wel plastics nodig hebben. Met karton ziet alles er veel verser, duurzamer en smakelijker uit. Het is gebruiksvriendelijk, hernieuwbaar en kan geen schade aanbrengen aan het milieu. 

Voor meer informatie:
Remmert Dekker Packaging
Knollendammerstraat 159
1531 BD Wormer 
+31 (0) 75 2040 575 
contact@remmertdekker.nl   
www.remmertdekker.nl    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven