Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hanspeter Hug, Bellaflor Group, over de nieuwe kwekerij in Ethiopië

"Ik was toe aan een nieuw avontuur"

De zaak uitbouwen doet een kweker op verschillende manieren. Hij bouwt een kasje bij, breidt zijn assortiment wat uit, of, zoals de Ecuadoraanse kweker Bellaflor Group besloot, je zoekt het totaal ergens anders. Vier jaar geleden startte men een nieuwe farm in Ethiopië. "Ik was toe aan een nieuw avontuur", vat eigenaar van het bedrijf Hanspeter Hug het samen.


Sintayehu Kebede, General Manager Bellaflor-Ethiopia 

Grotere markt
"Het voordeel van een kwekerij in Ethiopië is dat het markten toegankelijk maakt, die vanuit Ecuador gezien simpelweg te ver weg zijn. Vanuit Ethiopië heb je uitstekende verbindingen met het Arabisch schiereiland, maar ook vliegen onze bloemen tweemaal per dag naar China en Japan. Daarnaast zijn er directe vluchten naar Frankfurt, Londen, Dublin, Rome, Madrid, Moskou, Australië, Washington, Canada en meer."

Boeketten
Bellaflor Ethiopia kweekt een breed assortiment rozen, trosrozen en gypsophila. Daarnaast vinden doorlopende proeven plaats met van alles en nog wat. "Je moet niet alles op één paard inzetten en bovendien houdt afwisseling het interessant."

Een nieuwe kas van twee hectare is in aanbouw. Daarin zal weer een nieuw assortiment bloemen geteeld gaan worden, maar ook hoopt Hanpeter op de tuin boeketten te gaan maken. Momenteel wordt hiermee, naar Ecuadoraans model, getest.

Uitbreiden
Behalve een avontuurlijke inborst, wat deed Bellaflor besluiten de stap naar Afrika te wagen? "De economische en politieke omstandigheden in Ecuador waren op dat moment niet bijzonder rooskleurig. Investeerders hielden de hand op de knip, we hadden geen handelsverdrag met de VS en de roebel was flink onderuit gegaan. Het leek kortom een uitgelezen moment om een dergelijk avontuur te wagen."

Uitdagingen
Een bloemenkwekerij runnen in Ecuador is niet hetzelfde als een bloemenkwekerij runnen in Ethiopië. Hanspeter: "Om te beginnen, is het klimaat anders. Op de hoogvlakte waar onze kwekerij gelegen is, hebben we een regenseizoen, de moesson, en die duurt ongeveer drie maanden. De rest van het jaar is het droog. Hete zomers wisselen af met relatief koudere maanden en perioden waarin lichtwaarden laag zijn. Bovendien kan hagel het hele jaar door voorkomen."

Daarnaast wijst Hanspeter ook op de culturele verschillen. "Het was in het begin niet makkelijk iets, wat dan ook, voor elkaar te krijgen. We hadden een compleet nieuw team en daarnaast moesten we leren overweg te kunnen met de verschillende overheden die we aanvankelijk slecht konden begrijpen."

Up-and-running
Na de onvermijdelijke opstartproblemen loopt de zaak inmiddels gesmeerd, vertelt hij. "We hanteren er hetzelfde personeelsbeleid als in Ecuador. Dat betekent: een gratis kantine, gratis medische hulp aangeboden door een moderne kliniek en gratis vervoer. We zijn er trots op te melden dat we een harmonieuze werkplaats gecreëerd hebben, waarin onze medewerkers zich hebben kunnen ontwikkelen tot professionele kwekers die de mooiste producten telen."

Ervaring
Van de andere kant heeft Hanspeter nooit getwijfeld dat het in Ethiopië zou gaan lukken. "Voor wat betreft de techniek en het kweken, dat hebben wij wel in de vinger. Ik doe dit inmiddels 35 jaar. Daarnaast hebben wij in Ecuador een sterk team, op alle fronten, en zijn drie van onze beste mensen mee overgekomen naar Ethiopië om daar resp. farm manager, post-harvest manager en pest-control manager te worden."

Daarnaast is vanuit Ecuador Guillermo Ochoa verantwoordelijk voor de algehele gang van zaken en is Rodrigo Carrillo als algemeen directeur ook regelmatig in Ethiopië te vinden. Naar eigen zeggen heeft men op de tuin ook niet beknibbeld op techniek. De dagelijkse leiding is in handen van Sintayehu Kebede.

Voor meer informatie:
Bellaflor Group
E: sales@bellaflor-group.com    
www.bellaflor-group.com  
Facebook
Twitter 

Publicatiedatum: