Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luykx Ultrasound heeft met cavitatie alternatief voor wegvallen Fenomenal

Schimmels in water te lijf met ultrasone geluidstrillingen

Tholen – Op dit moment maken telers nog gebruik van het schimmelbestrijdingsmiddel Fenomenal om hun (drain)water schoon te maken. Vanaf 14 augustus 2019 mag dat niet meer, omdat de toelating is komen te vervallen en op dat moment ook de opgebruiktermijn verstreken is. Toch hoeft dat zeker niet te betekenen dat schimmels zoals phytophthora vanaf dat moment weer vrij spel hebben, meent Kees Luykx van Luykx Ultrasound. Het bedrijf beschikt over gepatenteerde ultrasone apparatuur om schimmels mee te bestrijden. “Ultrasone hogedrukgolven zorgen dat de schimmels kapotgaan, waarna een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel de schimmels eenvoudig definitief kan elimineren.”

Het gebruik van ultrasone hogedrukgolven is niet nieuw. De methode, ook wel cavitatie genoemd, is al enkele jaren een alternatieve bestrijdingsmethode tegen schimmels in water. De basis van de techniek zijn ultrasone zenders die bijvoorbeeld bij telers in een retourwatersilo geplaatst kunnen worden. Bijzonder is dat de zenders van Luykx Ultrasound een dubbele werking hebben. Belangrijk daarbij is het grote vermogen, waardoor een druk tot wel 2000 bar ontstaat.

Kees: “Door het hoge vermogen ontstaan er tussen de watermoleculen gasbelletjes. Die gasbelletjes imploderen na zeer korte tijd wanneer ze een kritische grootte bereiken. Vervolgens ontstaan er microdrukgolven. Zowel die imploderende gasbelletjes als de drukgolf die vervolgens ontstaat, veroorzaken schade aan het membraan van de schimmels. Het DNA van de schimmel komt hierdoor direct bereikbaar, waardoor een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel het DNA van de schimmel definitief kan elimineren.”

De techniek is uitgebreid getest tijdens het spoelen van bloembollen, met name tulpen, om in het spoelwater fusarium te bestrijden. “Metingen tijdens het spoelen van tulpen toonden aan dat de ultrasoon technologie al na enkele seconden effectief is”, laat Kees weten. Groot voordeel van de techniek is volgens Kees dat door deze manier van mechanische bestrijding er geen resistentie kan optreden, omdat de schimmels mechanisch worden samengedrukt. “Met deze bestrijdingsmethode is het mogelijk om op een veilige manier het drainwater van ziektekiemen te ontdoen en te recirculeren. Bovendien is er na toepassing van deze techniek nog maar 20-25 procent van de nu gebruikte bestrijdingsmiddelen nodig, omdat de schimmel al danig verzwakt is.”

Door het wegvallen van Fenomenal zoekt Kees de komende tijd een vijftal glastelers om het effect van cavitatie in de glastuinbouwpraktijk te laten zien. “Met een korte test met drainwater kan ik dan laten zien dat na toepassing van deze techniek het drainwater vrij is van schimmels.”

Voor meer informatie:
Luykx Ultrasound bv 
Dorsvlegel 10
1648 HX De Goorn
www.ultrasoundinfo.nl 
mail@ultrasoundinfo.nl  
+31 (0) 229 54 22 09

Kees Luijkx
+31 (0) 6 535 12 961