Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Greencentre Oirschot

Kwekersregio Oirschot meer op de kaart zetten

Tholen - In Oirschot, tussen Tilburg en Eindhoven en ook tussen de vele veehouderijen, zitten best een aantal boomkwekerijen verstopt. Deze concentratie van bedrijven is historisch zo gegroeid, maar ook de grond zou er zich goed lenen voor de teelt van bomen en sierteeltgewassen. Recentelijk hebben een handvol partijen de handen ineen geslagen om wat meer de samenwerking te zoeken en de regio beter op de kaart te zetten.

Dat vertelt Jan van Rulo, zelf boomkweker (Handelskwekerij J. van Rulo) en tevens bestuurslid van ZLTO. Binnen het regiobestuur wierp hij de vraag op, of men niet wat meer zou kunnen betekenen voor de lokale boomkwekerijsector. “Toen hebben we een bijeenkomst belegd, voor leden zowel als niet-leden, om eens wat geluiden te horen. Misschien kunnen we samen wat doen op transport-technisch gebied, zo werd bijvoorbeeld geopperd, maar dat is met het oog op de grote diversiteit aan producten lastig. Maar misschien kunnen we elkaar wél versterken, waar mogelijk wat meer samenwerken en Oirschot bij de export beter op het netvlies krijgen.”

En zo werd Greencentre Oirschot opgericht. In eerste instantie begon men met een clubje van zeven, onlangs is er nog een achtste ondernemer aangesloten. Men heeft als enige voorwaarde gesteld dat leden lid moeten zijn van ZLTO. Dat heeft ook met een stukje financiering te maken. Zo stelde het hoofdbestuur vanuit Den Bosch vouchers beschikbaar, waarvan men, bijvoorbeeld, de website heeft laten bouwen.

De samenwerking wordt ook concreet gemaakt in het organiseren van een beurs- en marktbezoeken in het buitenland. Zo is men afgelopen jaar van 5 t/m 8 september gezamenlijk afgerezen naar Polen voor de Green is Life Flower Expo Poland. Ook bezocht men er een aantal tuincentra.

 “Dat zijn van die dingen die je als individuele boomkwekerij niet zo snel zult doen”, vertelt een van de deelnemers aan het Greencentre, Jose Mulders van Mulders Sierteelt. “Maar als je met zo’n groep bent dan gaan er toch bepaalde deuren voor je open en doe je zulke dingen makkelijker. Je leert ook van elkaar, en je krijgt meer gevoel bij waar het product, dat je zelf met veel zorg kweekt, terecht komt. Liepen we daar de eerste de beste winkel binnen, zien we ineens onze eigen physalis staan! Ja, dat is er leuk natuurlijk.”

Een andere motivatie van de ondernemers in de regio om de samenwerking te zoeken heeft betrekking op arbeid. Die is er steeds minder en door de koppen bij elkaar te steken ziet men mogelijkheden voor wat betreft de veiligstelling daarvan voor de toekomst samen wat lijntjes uit te leggen. Vanuit het Greencentre heeft men bijvoorbeeld banden aangeknoopt met Helicon, een groep vmbo en mbo scholen, waarbij in de verschillende opleiding gepoogd wordt de leerlingen zoveel mogelijk te plaatsen bij ‘ groene’ bedrijven. Zodoende wordt in elk geval gefaciliteerd, dat jongeren en bedrijven elkaar makkelijk vinden.”

Klik hier voor meer informatie over het Greencentre Oirschot