Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Geen capaciteit' is volgens rechter geen argument, bij schaarste wel eerlijk delen

Teler heeft net zoveel recht op (extra) aansluiting elektriciteit als datacenter

Tholen - Een teler, die wil uitbreiden, gaat op zoek naar grond, naar een kassenbouwer die de kas wil neerzetten én naar elektriciteit. Daarvoor is de teler afhankelijk van de netbeheerder en in het geval van een Noord-Hollandse tomatenteler werkte die niet helemaal mee. Gevolg: een rechtszaak. Conclusie: 'geen capaciteit' is voor een netbeheerder geen argument om niet aan het contract met de teler te hoeven voldoen. 20 MWA is 20 MWA, aldus de rechter met één kanttekening: bij schaarste eerlijk delen. 

De rechtbank in Arnhem boog zich vorige week over het kort geding dat door de Noord-Hollandse tomatenteler was aangespannen tegen de netbeheerder. De teler heeft uitbreidingsplannen en wil de maximale gecontracteerde hoeveelheid elektra (20 MVA) af gaan nemen. Bovenop de huidige 13,3 MVA zou daar 6,7 MVA bij moeten komen.

De teler deelt een aansluiting met een zestal datacenters in aanbouw en oprichting. Zij kregen eerder al nul op rekest van de netbeheerder bij vragen om extra capaciteit. 

Argumenten netbeheerder overtuigen niet
Na de weigering door de netbeheerder toog de teler naar de ACM (Autoriteit Consument en Markt) en die was niet overtuigd door de argumentatie van de netbeheerder. De netbeheerder wijst op toekomstige gevraagde capaciteit door de datacenters, waardoor uitbreiding van de teler niet mogelijk is. Volgens de ACM is er daardoor sprake van contractuele congestie en niet van feitelijke, technische congestie. De netbeheerder wees wel op onder meer het gevaar van overbelasting van het betreffende onderstation, maar volgens het ACM niet voldoende onderbouwd.

De netbeheerder voerde verder aan dat het de aansloten partijen gevraagd heeft vrijwillig aan congestiemanagement, maar dat de partijen daartoe niet bereid zijn. Vervolgens bleef aansluiting van de extra capaciteit voor de teler uit. 

Eerlijk delen
De rechter is nu van mening dat de netbeheerder overeenkomstig de Netcode redelijkerwijs voor toch een oplossing moet zorgen. Waar de teler een dwangsom eiste van 10.000 euro per dag(deel) dat de aansluiting uitbleef, ging de rechter daarin niet mee. Wel moet de netbeheerder de proces- en incassokosten betalen én binnen één week na het vonnis voor de aanvullende 6,7 MVA zorgen. Met een kanttekening: eerlijk delen. "De schaarste als gevolg van contractuele congestie zal op 'non-discriminatoire' manier verdeeld worden over de contractanten."

Bekijk hier de uitspraak.