Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minister Schouten:

"Geen grenswaarden overtreden door bollentelers Westerveld"

"Alle meetresultaten in de gemeente Westerveld zijn beneden de veilige grenswaarden gebleven", zo meldt minister Schouten in reactie op diverse Kamervragen naar aanleiding van de ophef over gewasbeschermingsmiddelen in de plaatselijke bollenteelt. 

De bollentelers in de Drentse gemeente krijgen er enkele weken geleden flink van langs in een artikel van Trouw en in een uitzending van ZEMBLA. Diverse fracties stelden daarop Kamervragen aan de minister.

"Ik heb begrip voor de zorgen die bij omwonenden leven in verband met de aanwezigheid van (sporen van) gewasbeschermingsmiddelen in de omgeving en ben daarom ook met deze omwonenden op 8 april jl. in gesprek gegaan", zo meldt Schouten. "Ik neem hun zorgen serieus en heb mede daarom het Ctgb een analyse uit laten voeren naar de aangetroffen stoffen, de toepassing van de stoffen en hoe de gevonden gehaltes in bodem en op gewassen zich verhouden tot de gehanteerde criteria in het toelatingsbeleid en wettelijk vastgestelde maximale residu limieten (MRL’s). Uit de beoordeling van het Ctgb van de gevonden gehaltes van gewasbeschermingsmiddelen in de bodem en op gewassen bij de inwoners in Westerveld, blijkt dat er geen grenswaarden zijn overschreden voor aanvaardbare dagelijkse inname en maximale residu limieten (MRL’s ) op voedingsmiddelen. Dit wordt bevestigd door het RIVM onderzoek naar blootstelling omwonenden. Daaruit blijkt ook dat alle meetresultaten beneden de veilige grenswaarden zijn gebleven."

Lees hier de overige vragen en antwoorden.