Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wijzigingen export waardplanten R. citrophilus en R. similis naar Canarische Eilanden

Vanaf 15 april 2019 gelden nieuwe afspraken voor waardplanten van Radopholus citrophilus en Radopholus similis die bestemd zijn voor de Canarische Eilanden.

Pas geleden kreeg de NVWA een melding van problemen met de invoer van waardplanten van Radopholus citrophilus en Radopholus similis. In tegenstelling tot wat in de fytosanitaire wetgeving staat vermeld, vindt export daarvan plaats op basis van vrije productieplaats (vrije bedrijven, op basis van een bemonsteringsregiem). Dit is destijds afgesproken met de fytosanitaire autoriteiten van de Canarische Eilanden.

Vanaf 15 april 2019 gelden nieuwe afspraken 
Naar aanleiding van de geconstateerde problemen overlegde de NVWA met de fytosanitaire autoriteiten van de Canarische Eilanden. Ze bereikten overeenstemming over voortzetting van de export van waardplanten van vrije bedrijven. Vanaf 15 april 2019 gelden daarom nieuwe afspraken. Dit zijn de wijzigingen:

  1. Alleen de volgende geslachten mogen worden ingevoerd op de Canarische Eilanden:
    - Araceae: Callopsis, Dieffenbachia, Philodendron, Syngonium, Zamioculcas, Zantedescia, Epipremnum, Monstera, Scindapsus, Spathiphyllum en Anthurium.
    - Maranthaceae: Calathea, Ctenanthe, Maranta en Stromanthe.
    - Er wordt nog navraag gedaan over Musaceae, Persea en Strelitziaceae.

  2. Op verzoek van de fytosanitaire autoriteiten op de Canarische Eilanden stelt de NVWA een overzicht op van goedgekeurde (vrije) bedrijven en de geteelde gewassen. De NVWA stelt dit overzicht vanaf 15 april beschikbaar aan de fytosanitaire autoriteiten van de Canarische Eilanden. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt.

  3. Vanaf 15 april 2019 moeten de volgende twee dingen vermeld worden:
    - de bijschrijving dat de planten uit een land komen dat vrij is van Radopholus similis en Radopholus citrophilus 
    - de naam van de kwekerij waar de planten vandaan komen.
    Er is nog overleg over de wijze waarop dit vermeld moet worden. Wijzigingen in de landeneis worden tegen die tijd bekend gemaakt.

Uw bedrijf op de lijst van goedgekeurde bedrijven?
Teelt u uitgangsmateriaal van bij punt 1 genoemde gewassen? En bent u geïnteresseerd in afzet van uw product naar de Canarische Eilanden? Dan moet uw bedrijf opgenomen worden in het overzicht van goedgekeurde bedrijven. Meld u zich hiervoor bij Naktuinbouw. Registratie vindt plaats op grond van de paspoortvereisten voor waardplanten van Radopholus citrophilus en Radopholus similis.

 

Voor meer informatie:
Naktuinbouw
www.naktuinbouw.nl

Publicatiedatum: