Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderbroekenlol met serieuze ondertoon

Tulpenkweker Tom Groot graaft woensdag samen met studenten van het Clusius College uit Hoorn katoenen onderbroeken in aan de rand van een bloeiend tulpenveld in Nieuwe Niedorp. Het is het landelijke startschot van de eerste Soil Your Undies Challenge, een initiatief van Nederlandse bloembollenkwekers om aandacht te vragen voor een gezond bodemleven. Boer Tom graaft tevens een wit katoenen rompertje in als knipoog naar zijn aanstaande vaderschap komende zomer.

Gezond bodemleven
De onderbroeken worden na twee maanden weer opgegraven. Als de onderbroek dan vol gaten zit en ondraagbaar is, is er sprake van een actief en gezond bodemleven. Is de onderbroek na die tijd nog ‘draagbaar’, dan is de bodem niet in optimale conditie en dient er organische grondverbetering plaats te vinden. De komende dagen worden honderden onderbroeken door bloembollenkwekers in heel Nederland ingegraven om zo het belang van een rijk bodemleven voor mens, dier, milieu en het klimaat te onderstrepen. Wormen, bacteriën, schimmels en andere organismen zijn nodig om te zorgen voor een natuurlijke balans in de bodem. Daarnaast dragen ze bij aan een juiste bodemstructuur en opslag van CO2 in de bodem. Gezonde grond beschermt bloembollen en andere gewassen tegen ziekten en plagen zodat er beduidend minder chemische gewasbescherming nodig is.

Beste bollengrond van NL
Een vakjury met vertegenwoordigers van onder meer Wageningen Universiteit, KAVB en Clusius College beoordeelt in juni het opgegraven ondergoed en bepaalt welk bollenperceel de beste bodem van Nederland heeft. Particulieren kunnen in eigen tuin inhaken op de natuurlijke bodemtest. Het is daarbij van belang om alleen 100% katoenen onderbroeken te gebruiken.

Fotocredit: KAVB/VidiPhoto

Publicatiedatum: