Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Autonoom teeltmanagement dichterbij?

Uit de Autonomous Greenhouse Challenge is gebleken dat mogelijkheden op het gebied van dataontsluiting, sensortechniek en kunstmatige intelligentie ervoor zorgen dat 'autonoom telen' nóg dichterbij is dan een jaar geleden gedacht werd. Delphy en AgroEnergy werken op dit moment samen met komkommer- en tomatentelers aan de ontwikkeling en toepassing in de praktijk. Door het integraal analyseren van de data wordt het mogelijk de klimaatsturing direct te optimaliseren op basis van het teeltresultaat.

Klaas van Egmond van Delphy gaf hierover een workshop tijdens het EnergiekEvent op donderdag 11 april 2019. 

Het systeem is opgebouwd uit drie lagen, beginnend bij strategische teeltafwegingen tot aan de bepaling van de instellingen in de kas. Op elke laag worden data science technieken gebruikt die passen bij het type probleem dat moet worden opgelost.

"Met het QMS gewasmodel als de Week Planner bepalen we met de teler zijn teeltstrategie. Hoeveel licht heeft het gewas nodig gedurende de dag voor optimale groei? En welk CO2-niveau hoort hierbij? Daarnaast wordt de gewasstrategie en daarmee de gewashandelingen bepaald, onder andere de vruchtsnoei. Gewasregistraties, weersverwachtingen en gerealiseerd kasklimaat vormen de inputs. De Week Planner levert een gedetailleerd kasklimaatdoel per dag op", aldus Klaas.

Klimaatprofiel
Dit kasklimaatdoel wordt in de Climate Profiler omgezet naar een klimaatprofiel voor 24 uur vooruit. Het geeft voor elk moment van de dag wat de optimale balans is tussen temperatuur, licht, CO2 en luchtvochtigheid om aan de teeltstrategie te voldoen. De Profiler houdt rekening met het weerbericht en het actuele kasklimaat.
De Climate Controller ontvangt actuele data uit de klimaatcomputer en zet de klimaatprofielen om naar instellingen voor de klimaatcomputer. Dit model leert van de historische data van het kasklimaat van de teler. Door de weersverwachting te gebruiken worden de effecten van de instellingen voor de komende uren voorspeld.

De volledige inzet van deze toepassing vraagt nog tijd, meent Klaas, mede omdat er nog geen mogelijkheden zijn dat de instelling 'automatisch' in de klimaatcomputer gezet kunnen worden. 'De eerste stap die nu gemaakt wordt is de optimale klimaat setpoints, op basis van deze modellen, aan de teler te presenteren, zodat hij deze kan overnemen in de klimaatcomputer."

Bron: Kas als Energiebron

 

Publicatiedatum: