Allereerste bollencatalogus ter wereld bij Museum de Zwarte Tulp

Museum de Zwarte Tulp in Lisse toont in de zomermaanden de bollencatalogus van Emmanuel Sweerts, de allereerste bollencatalogus ter wereld. De catalogus verscheen in de tijd van de jonge Rembrandt en werd ruimschoots gebruikt door diens vriend Constantijn Huygens bij de aanleg van zijn beroemde tuin in Voorburg.

Dit jaar, 2019, is het Rembrandtjaar en gaan we in gedachten terug naar de zeventiende eeuw. In wat voor wereld leefde Rembrandt? Bezocht hij bijvoorbeeld de Hortus in zijn geboortestad Leiden met zijn wereldberoemde bollencollectie? Welke bloemen kende hij? Gelukkig is precies bekend welke bollen er aan het begin van de 17e eeuw in omloop waren dankzij de bollencatalogus die de Amsterdammer Emmanuel Sweerts in 1612 uitgaf.

Sweerts was hofgardenier geweest van keizer Rudolf II in Wenen, verkocht zijn bollen op de jaarmarkt in Frankfurt en in Amsterdam in de boekhandel van zijn schoonzoon. In 1612 gaf hij een catalogus uit met alle bollen in zijn bezit, de allereerste bollencatalogus ter wereld. De afbeeldingen werden getekend en door graveurs in prent gebracht. Het boek was zo’n succes dat het een aantal malen werd herdrukt.

De tentoonstelling is geopend van 18-04-2019 t/m 11-08-2019 - meer informatie vindt u op de website.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven