Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minister EZK Wiebes: "Daglichtkas kan toe met minder subsidie"

Kamerleden Weverling en Yesilgöz-Zegerius vroegen minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes naar zijn motivatie subsidies voor het installeren van een Daglichtkas stop te zetten.

Antwoord: "Het doel van de SDE+-regeling (Stimuleringsmaatregel Duurzame Energieproductie) is een kosteneffectieve uitrol van hernieuwbare energie. Belangrijk hierbij is dat de 'onrendabele top' (het vooraf ingecalculeerde netto verlies van de som van de investering minus de opbrengt, red.) van een techniek goed kan worden bepaald en dat deze passend is voor ingediende projecten. (...) Uit de projectinformatie bij subsidieaanvragen voor de daglichtkas bleek dat de kans op overstimulering reëel is: de daglichtkas zou met minder subsidie toe kunnen om de onrendabele top te dekken. Vandaar dat de daglichtkas sinds 2018 niet langer wordt toegestaan binnen de categorie zonthermie."

foto: Technokas

Overigens is niet uitgesloten dat de Daglichtkas vanaf nu voor altijd van subsidiegelden verstoken zal zijn. De minister geeft aan dat het naar zijn idee "wenselijk is dat innovaties als de daglichtkas kunnen doorgroeien" en dat hij "in de voorbereidingen voor de vormgeving van de SDE++ 2020 de toepassing van zonthermie in kassen als specifiek aandachtspunt zal meenemen."

bron: Tweede Kamer

Publicatiedatum: