Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oplossingen voor spoelwater bij teeltwissel amaryllis

In de amaryllisteelt wordt ieder jaar in een deel van de kas het gewas verwijderd. Per drie tot vijf jaar wordt op deze manier de hele teelt vervangen. Na verwijdering van het gewas wordt het substraat gestoomd en gespoeld voor het afdoden van pathogenen en het verwijderen van in het substraat opgehoopte nutriënten en organisch materiaal. De uitgespoelde meststoffen vormen bij lozing al een groot deel van de maximaal te lozen hoeveelheid stikstof (emissienormen).

Het spoelwater bevat naast meststoffen ook gewasbeschermingsmiddelen. Omdat het water via het drainsysteem wordt opgevangen, moet het daarom voor lozing worden gezuiverd. Aandacht voor het voorkomen van emissie via deze waterstroom is daarom gewenst. Hergebruik is lastig, omdat het een grote hoeveelheid water is (ongeveer 90 L/m2) die vrijkomt in een periode dat het overgebleven gewas nauwelijks water gebruikt, die bovendien ook een behoorlijke hoeveelheid zouten bevat. De notitie ‘Spoelwater amaryllis’ geeft mogelijke oplossingsrichtingen voor het voorkomen van emissies via deze waterstroom.

Het project
Deze notitie is onderdeel van het project 'Voorkomen en bestrijden emissies kasteelten'. Het voorkomen van de emissie van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen naar het oppervlaktewater is topprioriteit. De laatste jaren is al veel aandacht besteed aan het binnenhouden van drainwater, nu zijn ook andere waterstromen onder de loep genomen.

Klik hier voor meer informatie over het project (Glastuinbouw Waterproof)

Publicatiedatum: