Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sjaak van der Tak wil van groeilimiet af

"Solitaire bedrijven moeten kunnen groeien óf verplaatsen om mee te doen in energietransitie"

"Het is toch niet meer van deze tijd om solitaire bedrijven helemaal 'op slot' te zetten door ze niet de kans te geven te groeien of te verplaatsen", aldus Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland gisteren in de uitzending bij BNR Nieuwsradio. Volgens Van der Tak is er een bepaalde bedrijfsomvang nodig om de investeringen te kunnen doen die de energietransitie van telers vraagt. Nu worden telers daarin geremd, omdat ze in veel gevallen niet groter mogen groeien dan 3 hectare. 

Schaalvoordelen
Alleen al in Noord-Brabant zijn er volgens Van der Tak op dit moment al zo'n 350 solitair gelegen bedrijven die al 15 jaar niet verder mogen groeien. "Daardoor zijn zulke bedrijven nu vaak te klein om de hele slag te maken die de energietransitie van ze vraagt. De sector moet kunnen groeien om de verduurzamingsslag te maken, want alleen dan ontstaan er schaalvoordelen die het doen van investeringen makkelijker maakt."

Glastuinbouwconcentratiegebieden
"Maar moet je niet gewoon tegen telers zeggen 'helaas, pindakaas', verplaats maar naar een glastuinbouwconcentratiegebied?", wilde de presentator weten. "Ja', beaamde Van der Tak, "maar dan moet je bedrijven wel de kans geven te verplaatsen. Er moet een ruimte-voor-ruimte regeling zijn. Daarmee help je telers naar glastuinbouwconcentratiegebieden te verplaatsen en kunnen ook zij doorgroeien naar de benodigde bedrijfsomvang. Denk aan zo'n 7 hectare om bijvoorbeeld van het gas af te gaan."

Beluister hier het fragment bij BNR Nieuwsradio.