Hete zomer van 2018 vergroot belangstelling voor diffuse coatings

De hete zomer van 2018 was voor veel telers een leerervaring. Onder zulke omstandigheden heeft het gewas duidelijk meer bescherming nodig. Volgens Mardenkro is dat de reden dat telers meer belangstelling tonen voor krijtmiddelen als ReduFuse of ReduFuse IR.

Vrijwel elk gewas kan profiteren van diffuus licht. Het dringt dieper het gewas in, zodat meer bladeren actief meedoen met de fotosynthese. Daarbij krijgt de kop van de plant wat minder straling – en dus minder stress - en het midden juist meer. Resultaat is een betere kwaliteit en potentieel een hogere productie.

Hoe belangrijk bescherming tegen stress kan zijn, heeft de lange hete zomer van 2018 geleerd. Veel bedrijven kregen te maken met kwaliteitsproblemen. Daardoor is de belangstelling voor diffuus licht duidelijk toegenomen.

Tomaat
Een hoog opgaand gewas heeft veel baat bij de diepere lichtdoordringing. In proeven met diffuus licht produceerde tomaat 8 à 12% meer. Toch bleef het gebruik van een diffuse coating in Noordwest-Europa bij tomaat vaak beperkt tot de belichte teelt van fijnere tomatensoorten. Afgelopen zomer heeft echter voor een omslag gezorgd: we horen van veel bedrijven met grovere soorten tomaten dat ze ReduFuse gaan gebruiken. De bescherming in hartje zomer is de reden. Dat betekent dan wel dat de toepassing niet al te vroeg in het voorjaar moet gebeuren.
In een landklimaat gebruiken tomatentelers al langer ReduFuse of ReduFuse IR, midden zomer soms aangevuld met spuitkrijt.
Alle tomatentelers geven aan dat ze zoveel mogelijk willen profiteren van het aanwezige licht. De betere verdeling onder een diffuse coating, zowel horizontaal als verticaal, maakt het mogelijk het licht maximaal om te zetten in productie met minder kwaliteitsproblemen.

Paprika
Paprika is erg gevoelig voor de afwisseling van zon en schaduw. Het gewas is toch al moeilijk in balans te houden en wisselend weer werkt verstorend, waardoor de kans op neusrot groeit. Continu hete omstandigheden zorgen zeker voor meer neusrot. Dat is afgelopen warme en droge zomer op ruime schaal gebleken. ReduFuse dempt het kasklimaat, waardoor de planttemperatuur enkele graden daalt. Dat maakt sturing van de balans een stuk gemakkelijker. Telers geven aan dat ze ReduFuse als een investering in zekerheid zien.

Komkommer
Het gewas staat bekend om zijn enorm efficiënte omzetting van licht in productie. Ondanks zeer goede resultaten in proeven met diffuus licht zagen hoge draad komkommertelers tot voor kort geen meerwaarde in een diffuse coating. Afgelopen zomer heeft dat beeld veranderd: veel telers kregen hun kasklimaat niet onder controle met het vaste schermdoek. Ook zij hebben nu veel meer interesse in ReduFuse als verzekeringspolis.

Chrysant
Bij de snijbloemen staat chrysant bekend als zeer lichtminnend. Maar bij een hoge instraling kunnen er wel kwaliteitsproblemen ontstaan. Betere verdeling van het licht is daarom altijd een goed idee. Bij de witte soorten is ReduFuse daarvoor de aangewezen coating. Het gewas ondervindt dan minder stress, wat leidt tot zwaardere takken en minder gele bladeren onderin het gewas. De roze soorten komen vaak minder goed op kleur bij te hoge instraling. Dat ligt vooral aan het oplopen van de planttemperatuur want de plant vormt dan minder anthocyanen. ReduFuse IR is daarvoor een goede oplossing: de planttemperatuur blijft enkele graden lager en dat is precies genoeg.

Lisianthus
Lisianthus is een gewas in opmars en de inzichten in beste teeltomstandigheden moeten nog groeien. Qua lichtbehoefte is de plant vergelijkbaar met chrysant. ReduFuse geeft goede resultaten om het kasklimaat stabiel en gelijkmatig te maken.

Gerbera
Gerbera heeft een dicht pakket bladeren die op elkaar liggen. Bij direct licht krijgen de topbladeren alle straling te verwerken. Bij dit gewas is diffuus licht daarom een grote vooruitgang: veel meer bladeren doen mee met de fotosynthese. ReduFuse is een goede investering. Het hangt van de lokale klimaatomstandigheden af of dat voldoende is. We zien een opmars van ReduFuse IR om de planttemperatuur nog meer te kunnen beheersen.

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 (0)13 507 70 69
sales@redusystems.com
www.redusystems.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven