Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marc Govers over huisvesting arbeidsmigranten:

"Je moet er zelf willen wonen"

Tholen - Een lange gang met aan weerszijden eenvoudige zitkamers en aparte slaapkamers. Naast het gebouw vinden we een sportveld en er is genoeg parkeergelegenheid, hoewel het complex op steenworpafstand gelegen is van de kassen. Het is een nieuw ontwerp voor de huisvesting van arbeidsmigranten en als het aan ontwikkelaar Marc Govers van BlueBlox ligt, moet je er zelf willen wonen.

Sinds 2004 is Marc bezig met tijdelijke huisvesting en vorig jaar begon hij met BlueBlox. De eerste projecten zijn inmiddels opgestart. Een bollenkweker in West-Friesland en een teler uit de gemeente Lansingerland zullen de tijdelijke woningen op hun terrein plaatsen. Het ontwerp is het resultaat van de gesprekken die Marc had met uitzendorganisaties, tuinders, overheden en de werkgevers- en werknemersorganisaties en ook zijn eigen ervaringen als arbeidsmigrant kwamen van pas.

Inburgeren?
De arbeidsmigranten, die werkzaam zijn in de Nederlandse tuinbouw, zijn gemiddeld tussen de 20 en 30 jaar oud. Zo oud was Marc ook toen hij zelf naar Shanghai vertrok om te werken. “Ik woonde in een klein appartement en sliep in de woonkamer omdat er in de slaapkamer geen plek meer was. Erg vond ik het niet. Ik kwam om lange dagen te werken en geld te verdienen, niet om te integreren in de lokale bevolking. Ik wist dat mijn verblijf daar tijdelijk was. Daar stel je je standaarden op in. Overigens heb ik in het ontwerp wel aparte slaapkamers gemaakt. Het ontwerp voldoet daarin aan de huisvestingsnormen die door de Algemene Bond van Uitzendondernemingen (ABU) zijn opgesteld.” De normen zijn opgesteld door de Stichting Normering Flexwonen (SNF) en huisvesting bij bedrijven aangesloten bij de ABU en NBBU moet hier aan voldoen.

Taak voor gemeenten
Het initiatief om de werknemers te vestigen, ligt bij de tuinders, maar voor vergunningen zijn zij afhankelijk van de gemeente”, legt Marc uit. “Echter hebben veel gemeenten nog geen goed huisvestingsbeleid. Daar komt bij dat het onduidelijk is hoe groot de groep arbeidsmigranten eigenlijk is: men schat dat het om 400.000 tot 450.000 personen gaat maar doordat 40% van de arbeidsmigranten hier korter dan 4 maanden verblijven, hoeven zij zich daarom niet in te schrijven in hun tijdelijke woonplaats. Ook de mensen die hier korter dan een jaar wonen, zijn niet goed in beeld.”

Druk op de woningmarkt
De huisvesting van arbeidsmigranten is in veel gemeenten een hoofdpijndossier. Marc: “Ze worden vaak gehuisvest in leegstaande woningen in het centrum van bijvoorbeeld Den Haag. Dat legt een druk op de woningmarkt. Die huizen zijn daardoor niet meer beschikbaar voor starters.” Huisvesting in het centrum is alles behalve handig volgens Marc. “Niet alleen legt het een druk op de woningmarkt, ook op het verkeer. De werknemers rijden vaak flinke afstanden van en naar het werk. Veel beter zou het zijn om ze op het terrein van de tuinder te huisvesten.”

Voor meer informatie:
BlueBlox
0164 – 741 644
marc@blueblox.nl 
www.blueblox.nl