Rechter onderzoekt handelen netbeheerder Alliander

Zorgen kartelafspraken voor vertraging restwarmtelevering Westland?

De aanleg van het netwerk waarmee warmte en CO2 vanuit de Rotterdamse haven naar Westlandse glastuinbouwers moet worden getransporteerd, loopt een jaar vertraging op. Alliander zou de pijpleidingen aanleggen, maar heeft zich teruggetrokken. Volgens de officiële lezing omdat het te duur is, maar er zouden ook signalen zijn dat de terugtrekking het gevolg is van kartelafspraken, zo schrijft het AD.

Dat laatste vermoedt Warmtebedrijf Westland (WBW), eigenaar van het netwerk. Volgens hen zou Alliander kartelafspraken hebben gemaakt  met netbeheerder Stedin, dat het gebied in beheer heeft waar de leidingen zouden komen. WBW-directeur Gerard Hofman stapte naar de rechter en die is van mening dat de gang van zaken op zijn minst 'een beetje vreemd' is. Er volgt nu een onderzoek, waarin onder andere Annemarie Jorritsma, president-commissaris bij Alliander en de directie van die netbeheerder gehoord zullen worden. 

2023
En de Westlandse telers? Die zullen naar alle waarschijnlijkheid een jaar langer op restwarmte en CO2 moeten wachten. In 2023 zouden de eerste telers nu beleverd gaan worden. Daarvoor is wel een nieuwe partner nodig, maar Hofman is stellig: die leiding komt er gewoon. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven