Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard van Wijk, directeur & eigenaar van Hoog Bos

Hoog Bos neemt nieuwe kas voor productie eigen uitgangsmateriaal in gebruik

Tholen - Per heden is de 8000 meter nieuwbouw van Hoog Bos geopend en in bedrijf gesteld. Vanuit de nieuwe kas, die van alle gemakken en de modernste teelt-technische snufjes voorzien is, zal kweker Gerard van Wijk de eigen kwekerij en de daarnaast gelegen VW Orchids van uitgangsmateriaal voorzien. Dit gebeurt onder de noemer Young Bos, een speciaal hiertoe opgerichte BV. Bovendien heeft men een eigen plug ontwikkeld, die de standaard lijmplug vervangt. Dat heeft verschillende voordelen en op die manier, weet Gerard, kan hij de kwaliteit van de planten naar een nog hoger plan tillen.

De crux van de hele investering zit hem in het verbeteren van die uiteindelijke kwaliteit. Planten van Hoog Bos zijn meestal meertakkers en de kweker doet zijn uiterste best zich te onderscheiden met zoveel mogelijk bloemknoppen. “Wat ons daarbij in de weg stond is vooral de lijmplug”, vertelt Gerard, die daarmee een breder gedragen scepsis t.a.v. de chemische samenstelling en toekomstbestendigheid van de plug verwoordt (zie bijv. dit artikel). “In bijna alle gevallen wordt uitgangsmateriaal geleverd in lijmpluggen. Ook wij kregen ons stek er altijd in geleverd. Maar het uitvalspercentage is gewoon erg hoog en onder de streep kost dat een hoop geld.”

Daarom keek men uit naar een alternatief en dat heeft men nu herontdekt in de door Maan geproduceerde Growcoon. De jonge planten kweekt men vanaf nu zelf in de nieuwe kas in een nieuwe plug en binnen het nieuwe bedrijf Young Bos. “Het primaire voordeel is dat we nu substantieel minder uitval gaan hebben. Dat komt ook doordat de plant nu veel minder stress te verduren heeft. Hij hoeft niet op transport, maar wordt hier opgezet en per soort en leeftijd krijgen de planten nu de specifieke verzorging die ze nodig hebben. Zodoende krijgt de consument een sterkere plant die voldoet aan de verwachtingen die men ervan heeft .”

De stekboer is erbij gebaat, kwalitatief goed materiaal te leveren, maar loopt tegen zijn eigen beperkingen aan voor wat betreft de verschillende cultivars en tijd. "Zelf hebben wij minder haast”, vervolgt Gerard. “We laten ze een aantal weken langer staan waardoor je beter en zwaarder materiaal krijgt, waar gewoonweg méér in zit. Bovendien kunnen we selectiever zijn, waarbij we de teeltomstandigheden naar soort kunnen optimaliseren en variëren.”

Al die overwegingen samen heeft Hoog Bos er dus toe doen besluiten, de opkweek geheel in eigen hand te nemen. Bij de investering is de terugverdientijd dan ook niet in louter economische termen berekend, maar hoopt men het (terug) te winnen op extra kwaliteit.

Naar eigen zeggen hebben de recente ontwikkelingen in positieve zin de aandacht getrokken van collega kwekers. “Verschillende collega’s zijn al wezen kijken of willen dat komen doen. En die zijn natuurlijk welkom. Wat ons betreft staan de deuren open, de goeie naam van de phalaenopsis zullen we toch samen hoog moeten houden. Hoe meer mensen zich daarvoor inzetten, hoe beter.”



De nieuwbouw heeft men qua water en energie kunnen aansluiten op de bestaande kas en krachtbronnen, wat vanzelfsprekend een groot voordeel was. Het nieuwe bedrijf Young Bos heeft inmiddels 10 fte aan het werk. De stekken worden nu nog handmatig in de pluggen gestoken, maar dat is tijdelijk. Een machine die dit over zal gaan nemen ‘is onderweg’.

Voor meer informatie:
Hoog Bos
Hogeweg 4a
5313 Ba Nieuwaal
T: 0418 - 745 100
E: info@hoogbos.com
www.hoogbos.com