Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
1 april beslissing over 100 MW restwarmte

(Aard)warmtenieuws: voldoende interesse tweede doublet Trias Westland

Geothermieproject Trias Westland heeft na zeven jaar de exploitatiefase bereikt en dus vindt er op 27 maart een congres plaats waarin alle ins en outs van dit project de revue zullen passeren. Maar er is ook nieuws over de toekomst, want met een tweede doublet zal worden gestart nu er voldoende interesse blijkt te zijn én op 1 april valt de beslissing over een leiding naar het Westland voor 100 MW restwarmte.

Tweede doublet
In december is alle bestaande deelnemers van Trias Westland gevraagd naar hun interesse in het meefinancieren van het tweede doublet. Die interesse bleek er in voldoende mate, ook in financiële participatie dus is besloten te starten met de juridische uitwerking van het tweede doublet.

In samenwerking met de geïnteresseerde deelnemers wordt de financiële participatie inhoudelijk nu verder uitgewerkt. Dit proces verloopt parallel aan de doorontwikkeling en het organiseren van de financiering voor het tweede doublet wat naar alle waarschijnlijkheid in juni gereed komt.  

100 MW restwarmte: komt die leiding er?
Terwijl er onlangs nog een grote vergunning voor aardwarmtewinning werd verkregen, maakt Energie Transitie Partners (samen met Gasunie en Port of Rotterdam) ook werk van een leiding om 100 MW restwarmte naar het Westland te halen. Op 1 april volgt het beslissingsmoment. Dan wordt besloten of er voldoende basis is om door te gaan met dit project. 

Het transportnet voor het 100 MW project met warmte vanuit de Rotterdamse haven is uitgetekend, de kosten van de uitkoppeling zijn berekend en de afzet is in beeld gebracht met als doel de volledige keten van bron tot gebruiker te sluiten en de onrendabele top zoveel mogelijk te verkleinen.

Door naast lokale warmte vanuit geothermie of biomassa ook restwarmte uit Rotterdam te gebruiken kan een aanzienlijk deel van de warmtevraag in de regio Westland CO2 vrij worden ingevuld. Als het project slaagt, zal het een grote stap zijn in de ontwikkeling van het WarmteSysteem Westland.

De verschillende warmtecoöperaties in het Westland (Geothermie Polanen, Kralingerpolder, Westland Midden (io), Wippolderlaan, Geo4Energy, Aardwarmte Maasdijk, Aardwarmte Vogelaer, Nature’s Heat, Green Well Westland, GeoPower Oudcamp, Geothermie de Lier en Trias Westland) is verzocht dit project te ondersteunen door een intentieverklaring af te geven waarin wordt benoemd dat in collectief verband er vraag is naar deze 100 MW restwarmte.

Bron: Trias Westland, Energie Transitie Partners

Publicatiedatum: