Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Filtratie in de glastuinbouw: waarom?

De aandacht voor watersystemen in de glastuinbouw is toegenomen door wetgeving, de bekende zuiveringsplicht glastuinbouw over het lozen van water. Een teler kijkt dan al snel naar de filters in het watergeefsysteem, die met hun terugspoelwater een grote bron van lozingen zijn.

Waarvoor is filtratie eigenlijk bedoeld?
Tot een paar jaar terug werd filtratie alleen toegepast om technische componenten, zoals de ontsmetter en de druppelaars, in de waterinstallatie te beschermen tegen verstoppingen, legt Cees de Haan van ECOfilter uit. "Filtratie was dus eigenlijk een bittere noodzaak om het watersysteem functioneel te houden."

Anno 2019 wordt het teeltwater minder geloosd en vaker gerecirculeerd. Hierbij hopen zich vervelende stoffen op in het water. Deze ophoping resulteert in meer vervuiling in het watersysteem met hoger risico’s van ziekteverspreidingen en opbouw van bio-film. Door al deze veranderingen in het watermanagement heeft een goed en beter filtratiesysteem een belangrijkere rol binnen de glastuinbouw gekregen.

Filtratie altijd de eerste stap
Of we nu kijken naar waterbehandeling in de glastuinbouw, industrie, drinkwater of afvalwaterzuivering, alle vormen van waterzuivering beginnen met de allerbelangrijkste stap: de filtratie. "Dit om de eenvoudige reden dat alles wat we als eerste uit het water filteren, we later niet meer met duurdere apparatuur of dosering van chemische middelen uit het water hoeven te halen."

Wat is filtratie?
Filtratie laat zich altijd eenvoudig uitleggen aan de hand van een theezakje, aldus Cees. "Zodra een theezakje in water wordt gedompeld, zal het water verkleuren doordat er stoffen in oplossing gaan. Dit noemen we opgeloste stoffen. Kleine stofdeeltjes gaan door het theezakje heen en liggen op de bodem van het kopje. Dit noemen we zwevende stoffen. De grote delen blijven in het theezakje zitten en deze noemen we vaste stoffen."

Vaste, zwevende en opgeloste stoffen
Vaste stoffen zijn de stoffen, die het watersysteem verstoppen en vervuilen. Binnen de glastuinbouw werd hiervoor in het verleden altijd filtratie toegepast.

Zwevende en opgeloste stoffen circuleren mee in het watersysteem en voeden onder andere de bio-film in leidingen en kunnen bezinken in silo’s en zo een voedingsbodem voor schimmels en bacteriën veroorzaken. Deze stoffen verhogen het gebruik van desinfectiemiddelen in het watersysteem, verlagen de T10-waarden voor UV-systemen, vervuilen de verhitters en zorgen voor extra dosering van waterstofperoxide (H2O2) of andere producten om leidingen schoon te houden.

De ideale filtratie in de glastuinbouw is een filter, die zowel vaste-, zwevende-, als opgeloste stoffen filtert, meent Cees. "Economisch verantwoord is dit helaas niet mogelijk. De best beschikbare filtratietechnieken zijn in staat de vaste-, zwevende en een klein deel van de opgeloste stoffen te filteren. De filters die voorheen in de glastuinbouw zijn gebruikt, filteren alleen de vaste stoffen."

Cees: "Investeringen in betere filtratie betalen zich direct uit in betere waterkwaliteit, betere ontsmetting en minder gebruik van desinfectiemiddel, zoals H2O2-doseringen, in het watergeefsysteem."

Voor meer informatie:
ECOfilter
www.ecofilter.eu

Cees de Haan
info@ecofilter.eu 
085 043 72 46 

 

Publicatiedatum: