Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bankiers krijgen podium op Businessclub

Tholen - Was de Agro Businessclub Westland in het verleden vooral een samenkomst van de lokale handelsbedrijven, de laatste jaren zijn met name de (financiƫle) toeleveranciers goed vertegenwoordigd. Gisteren in het World Horti Center was dat helemaal het geval. Daar was het onderwerp dan ook naar, want de drie grootbanken Rabobank, ABN Amro en ING gaven bij monde van Thomas Frankhuizen, Jan de Ruyter en Henriette Hoogstad een presentatie. Notaris Richard Verbeek maakte zijn debuut als voorzitter van de Businessclub als vervanger van Ronald Grootscholten.


Henriette Hoogstad  (ING), Jan de Ruyter (ABN Amro) en Thomas Frankhuizen (Rabobank)

Henriette Hoogstad beet het spits af met een presentatie over het innovatieve karakter van de banken. ING heeft zich tot doel gesteld om onderdeel te zijn van de dagelijkse activiteiten van haar klanten en verwacht dat dit met name via platforms zal verlopen. Daarnaast zet het in op Fintechs. Jan de Ruyter hield een pleidooi voor verduurzaming van de sector. Hij wees op het belang van een sterkte thuismarkt voor innovaties en noemde het gebruik van inhoudsstoffen een onderbelicht kindje in de tuinbouw. Thomas Frankhuizen liet zijn powerpointpresentatie achterwege en liet onderstaand filmpje zien dat deze week is gepubliceerd dat de weg schetst naar een duurzame voedselproductie door de generaties heen.



Het echte vuurwerk barstte pas echt los toen in de zaal stellingen werden besproken. De eerste stemming luidde ''Nederlandse banken zijn te voorzichtig' en dat leverde 16 ja's en 8 nee's op uit de zaal. De algehele reactie was dat waar de banken in eerste instantie te ruimhartig financierden, dit nu te terughoudend gebeurt. Zo was het volgens aanwezige bloemenkwekers in de zaal niet terecht dat kassen van +10 jaar als oud bestempeld werden. De bankiers gaven aan dat goede plannen nog altijd worden gefinancierd, maar dat men ook door strengere regelgeving ook meer voorwaarden moet stellen.

Op de stelling 'Mijn bank is niets meer dan een leverancier van geld' kozen 9 aanwezigen voor ja en 12 voor nee. "Als klanten ons alleen zien als leverancier van geld dan is dat mogelijk, maar we hebben veel meer te bieden", gaf Hoogstad als reactie. "Dat is ook broodnodig. Ons verdienmodel staat onder druk, met alleen kredietverlening gaan wij het niet redden."