Doorrekening klimaatakkoord planbureaus:

Verwachte bijdrage glastuinbouwmaatregelen aan de emissiereductie 0,8 tot 1,9 Mton

Het PBL en CPB presenteerden gisteren hun doorrekening van het ontwerp van het klimaatakkoord. De planbureaus stellen in hun uitvoerige rapport onder meer dat de glastuinbouwmaatregelen die genomen worden zullen bijdragen aan 0,8 tot 1,9 Mton emissiereductie. 

Volgens het PBL lijkt het subdoel van 2030 van 1,0 Mton daarmee binnen bereik te liggen. Er is sprake van een sterk samenhangend pakket van maatregelen waarmee de sector dit wil realiseren, stelt het PBL in de gepubliceerde doorrekening.

Onder meer LTO Nederland liet weten de doorrekening te gaan bestuderen. Glastuinbouw Nederland heeft dat inmiddels gedaan. LTO Nederland laat wel al weten dat het "opvallend is dat ook het PBL benadrukt dat het beschikbaar komen van verdienmodellen om CO2-reductie te verwaarden cruciaal is om klimaatinvesteringen te kunnen terugverdienen." 

Volgens Glastuinbouw Nederland blijkt uit het rapport dat het klimaatdoel 2030 voor de glastuinbouw haalbaar is. "Glastuinbouw Nederland heeft samen met alle partijen die betrokken zijn bij de sector een voorstel ingediend dat leidt tot een totale CO2-reductie van 2,6 Mton. Glastuinbouw Nederland is ervan overtuigd dat de invulling van de door PBL genoemde randvoorwaarden mogelijk is, waarmee deze hoge ambitie bereikt kan worden." 

"Het PBL bevestigt dat de glastuinbouw sterk afhankelijk is van randvoorwaarden en afspraken met de industrie, elektriciteitssector, netbeheerders en gebouwde omgeving voor levering van elektriciteit, warmte en CO2 voor de gewasgroei. Gezien de onzekerheden kent het PBL geen enkel effect toe aan restwarmte uit de industrie.

Bekijk hier het rapport. 


 

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven