Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe inzendingen Excellence Roses overtreffen verwachting

Dit plantseizoen zijn voor de keuringen van Excellence Roses maar liefst 25 rozen ingediend. Inzenden kon tot 1 maart. De rozen zijn afkomstig van negen veredelaars uit binnen- en buitenland. Het aantal inzendingen varieert van 1 tot 5 per inzender en varieert over de verschillende rozengroepen.

De meeste ingezonden rozen betreffen Floribunda’s (9), gevolgd door heesterrozen (7), Theehybriden (4), klimrozen (3) en bodembedekkers (2). Alleen in de groep patiorozen zijn geen rozen ingediend. “Omdat Excellence begin vorig jaar een doorstart heeft gemaakt, was de vraag of we voldoende vertrouwen hadden gekweekt bij de veredelaars. Dat bleek gelukkig het geval te zijn. We hadden gehoopt op een aantal van 20 inzendingen”, aldus Hans van de Laak die vanuit de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen nauw bij de keuringen betrokken is.

Rosaria
De rosaria waar de nieuwe rozen in ieder geval worden aangeplant, zijn het Proefcentrum voor Sierteelt in Destelbergen, de Rozenhof in Lottum en rosarium Winschoten. Op dit moment zijn er problemen bij het rosarium in Boskoop (gemeente Alphen aan den Rijn) om de benodigde plaats voor de nieuwe rozen vrij te maken. De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) en de Cultuurgroep hopen dat dit op korte termijn toch gaat lukken zodat een voorjaarsbeplanting daar, evenals eerdere jaren, mogelijk is. Rosarium Rivierenhof in Antwerpen wordt de komende jaren gerenoveerd.

Driejaarlijkse keuring
Om voor het predictaat Excellence Roses in aanmerking te komen, moeten de rozen zich gedurende een driejaarlijkse keuring gaan bewijzen. Keuringscommissies van de rosaria keuren de rozen op vier vaste momenten in het jaar en hanteren daarbij criteria op het gebied van onder meer groeikracht, gezondheid, bloeirijkheid en geur.

Excellence Roses op internet
Excellence Roses is een activiteit van de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat. De KVBC is ingehuurd om de keuringen te coördineren en de resultaten te verwerken. Eerder dit jaar zijn acht nieuwe Excellence Roses bekend gemaakt uit het plantjaar 2014/2015. Sinds deze week zijn ze op de site van de KVBC, www.kvbc.nl, te vinden onder het kopje keuringen.

Publicatiedatum: