Steeds meer waterstromen onder de loep

Hoe om te gaan met reinigingswater aan de binnenzijde van het kasdek

Het kasdek wordt door alle telers regelmatig schoongemaakt. Groententelers doen dit over het algemeen tijdens de teeltwisseling. Een deel van het water dat gebruikt wordt in het reinigingsproces, komt terecht in de condenswaterafvoer.

Het water wat terecht komt in de condenswaterafvoer bevat naast de toegepaste reinigingsmiddelen (meestal met fluorcomponenten) ook gewasbeschermingsmiddelen, die door verdamping vanaf het gewas ook op het kasdek terecht komen.

Aandacht voor het voorkomen van de emissie van gewasbeschermingsmiddelen via deze waterstroom is gewenst, stelt Jim van Ruijven van de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research. "Afhankelijk van het gebruikte reinigingsproduct kan dit water een goede bron zijn van gietwater."

De notitie ‘Reinigen binnenzijde kasdek’ geeft best practices voor de omgang met het reinigingswater van de binnenzijde van het kasdek.

Steeds meer waterstromen onder de loep
Deze notitie is onderdeel van het project 'Voorkomen en bestrijden emissies kasteelten'. Het voorkomen van de emissie van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen naar het oppervlaktewater is topprioriteit. De laatste jaren is al veel aandacht besteed aan het binnenhouden van drainwater, nu zijn ook andere waterstromen onder de loep genomen.

Bron: Glastuinbouw Waterproof


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven