Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat staat er in het Tuinbouwakkoord?

Tholen - 'We gaan de internationale concurrentiepositie van de tuinbouwsector versterken en de leidende positie van Nederland als tuinbouwland én kennisland behouden'. Dat is de doelstelling van het Tuinbouwakkoord, dat opgesteld is door Greenports Nederland en dat donderdag door o.a. minister Carola Schouten zal worden ondertekend bij Koppert Biological Systems. 

In het Tuinbouwakkoord vindt men een programma voor het komend decennium - de zogenaamde Nationale Tuinbouwagenda 2019 – 2030 -, dat deze prachtdoelstelling moet gaan verwezenlijken. Er zijn zeven prioriteiten aangewezen, zeven 'transitiethema's' waarop de aandacht in het bijzonder gevestigd zou moeten worden. Dat zijn energie, ruimtelijke inrichting, verslogistiek, gezonde planten & mensen, innovatie, arbeidsmarkt en onderwijs & internationalisering.

De partijen die het akkoord zullen ondertekenen zijn behalve de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Greenports Nederland (alle Greenports samen), Tuinbouw NL (alle brancheverenigingen samen) en Topsector T&U (een brede vertegenwoordiging uit het bedrijfsleven). 

Verantwoordelijk voor de uitvoering van deze verder niet nader gespecificeerde maar wel jaarlijks te actualiseren Nationale tuinbouwagenda 2019-2030 is 'het nationaal
strategisch tuinbouwplatform genaamd de GreenBoard'. Dit is een samenwerking tussen de Greenports, Tuinbouw NL en kennisinstellingen, die in het uitvoeren van de agenda de samenwerking zullen zoeken met de Topsector T&U.

"Om ervoor te zorgen dat prioriteiten daadwerkelijk worden vertaald naar concrete acties", zo staat te lezen in het document, "worden uit het bedrijfsleven, de brancheorganisaties, de kennisinstellingen en overheden transitietafels en aanjaagteams ingesteld om samen invulling te geven aan de uitvoering van de agenda. Greenports Nederland vormt de verbindende factor van de verschillende tafels en teams."

Publicatiedatum: