Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Simbi

"Een bedrijf met sociale verantwoordelijkheid buiten het bedrijfsterrein"

De Keniaanse bloemenkwekerij Simbi Roses schrijft zijn succes toe aan het harde werken en de steun van zijn werknemers, maar het bedrijf kijkt verder dan alleen naar economische groei. Een diep gevoel van sociale verantwoordelijkheid staat bij Simbi Roses centraal. Dit blijkt uit hun motto: "Our farm. Our community."

Hoe komt dit tot uiting? Er vinden voortdurend verbeteringen plaats op het gebied van onderwijs, huisvesting, gezondheid, mensenrechten en algemeen welzijn in de lokale gemeenschappen, welke worden bevorderd door commissies die door arbeiders worden geleid. Er zijn verschillende democratisch gevormde commissies, zoals Geslacht, Gezondheid en Veiligheid, Fairtrade en Welzijn. De centrale doelstelling is om de levensstandaard zowel binnen als buiten het bedrijfsterrein te verbeteren. Wie kunnen die taak beter op zich nemen dan de werknemers zelf?

Alle 540 medewerkers van het bedrijf kunnen zich kandidaat stellen voor een commissiepositie. De invloed die ze in die positie hebben, is het belangrijkste voordeel, maar commissieleden worden ook getraind in vaardigheden zoals projectselectie, planning, financiering en implementatie. Een deel van het management maakt ook deel uit van de commissies om dit leerproces te ondersteunen.


Een herinnering aan de missie van het bedrijf. Foto: Simbi Roses

Educatie
Educatie staat centraal in persoonlijke en maatschappelijke groei, dus het is geen verrassing dat dit van groot belang is voor Simbi Roses. Het bedrijf richt zich op de praktische obstakels die educatie in de weg kunnen staan, zoals financiën, voorzieningen en gezondheid, maar er wordt ook naar de details van het verbeteren van educatie gekeken. Na de aanleg van de tuin van de plaatselijke Muthuri-school sprak George Simiyu (Quality Assurance Manager bij Simbi Roses), die het project begeleidde, over de impact die dit heeft veroorzaakt: "Je voelt echt het verschil dat de bomen hebben gemaakt. Vroeger was de terrein onbegroeid; nu is er schaduw, het is koeler. Het is veel prettiger om er te zijn."

Simbi heeft op de Muthuri-school en de nabij gelegen lagere school in Gatunyu heeft klaslokalen en andere schoolgebouwen gebouwd, gereedschappen en machines geleverd en regenwateropvangsystemen geïnstalleerd.

Bij de Gatunyu-school heeft Simbi een klas ingericht voor kinderen die meer geïndividualiseerd onderwijs nodig hebben. Volledige renovatie bij de Muthuri-school omvatte het bestrijden van 'Jiggers', een insect dat een pijnlijke ziekte verspreidt waar 4% van de bevolking van Kenia aan lijdt.

Voor het voortgezet onderwijs zijn beurzen beschikbaar voor werknemers, hun gezinsleden en andere leden van de plaatselijke gemeenschappen met uitgesproken talenten.

Gemeenschap
Een belangrijk aandachtspunt van de welzijnscommissie is het opzetten van campagnes om de welvaart in de lokale gemeenschap te verbeteren, bijvoorbeeld tegen op sekse gebaseerd of huiselijk geweld, kinder- en dwangarbeid en drugsmisbruik. De commissie maakt gebruik van relaties met lokale leiders om publiekelijk stelling te nemen tegen deze kwesties en treft maatregelen om de problemen op te lossen.

Gezondheid
Een ander initiatief in Gatunyu was gericht op het oplossen van uitdagingen voor Gatunyu Dispensary, een gezondheidscentrum en apotheek waar veel van Simbi's werknemers worden behandeld. Simbi Roses bouwde een nieuw laboratorium, ontwikkelde een back-up om vaccins en monsters koel te houden tijdens stroomuitval en verstrekte een tv en dvd-speler voor opleidingsdoeleinden.


Het nieuwe laboratorium in Gatunyu Dispensary. Foto: Simbi Roses

Bij de rozenkwekerij hebben werknemers standaard toegang tot goede gezondheidszorg. Naast een altijd bemande kliniek op het bedrijfsterrein organiseert Simbi Roses een jaarlijks 'Medical Camp', waarbij medische professionals check-ups doen waar medewerkers op vrijwillige basis aan deelnemen.

Huisvesting
Ee is een project met de naam 'Home Improvement' om de woonsituatie van werknemers te verbeteren met behulp van basismaterialen, zonnelampen en houtskool. Medewerkers kunnen ook een 'zachte lening' van maximaal 177 euro afsluiten bij Simbi Roses, wat betekent dat ze geld kunnen lenen zonder te maken te krijgen met de hoge rentetarieven van de lokale banken.


Home Improvement, Simbi Roses

Milieu
Naast sociale projecten streeft Simbi Roses er ook naar om in harmonie met de omgeving te werken. 40% van hun kwekerij bestaat uit hydroponics om het gebruik van meststoffen te verminderen en bodemvervuiling tot een minimum te beperken. Als er beschermingsmiddelen nodig zijn, worden als dat mogelijk is biologische gebruikt. Bijna 100% van het gebruikte water komt uit opgevangen regenwater.

Het groenafval wordt verzameld en gebruikt om biogas van te maken in de eigen biogasvergister van de kwekerij, die tot 10% van de elektriciteit van het bedrijf levert. De kwekerij is bezig met een transitie naar zonne-energie, die wordt gefinancierd door particuliere investeerders op het crowdinvestment-platform Ecoligo.investments. Klik hier om meer te weten te komen en te investeren in het project vanaf 100 euro. 


De kwekerij van bovenaf gezien. Foto: Ecoligo

Het doel van Ecoligo is om bedrijven te helpen hun volledige potentieel te bereiken zonder te worden gehinderd door hoge energiekosten door hen betaalbare zonne-energie aan te bieden. Met een sterke staat van dienst voor betrokkenheid van de gemeenschap en de werknemers, die ook heeft geleid tot prijzen en certificaten, is het duidelijk dat Simbi Roses een blijvende positieve impact zal hebben die veel verder gaat dan het leven op de kwekerij zelf.

Een 150 kWp zonne-energieproject voor de Simbi Roses bloemenkwekerij in Thika (Kenia) wordt momenteel gefinancierd op het crowdinvestment-platform www.ecoligo.investments. Kom hier meer te weten over het project.

Voor meer informatie:
Ecoligo
ecoligo.com

Simbi Roses
www.simbiroses.com

Publicatiedatum: