Peter van Beurden, Westland Greenhouses:

“In de lente is de kas altijd te klein”

Tholen - “Valentijnsdag is voor ons niet zo belangrijk als voor de bloemenkwekers. Voor ons zijn Pasen en Moederdag de hoogtepunten van het jaar,” zegt Peter van Beurden van Westland Greenhouses, dat gevestigd is in Canada. “In de lente is de kas altijd te klein.”

Sinds jaar en dag kweekt hij in Jordan, Ontario diverse voorjaarsplanten, cyclamen, potchrysanten, gerbera en geranium, potbegonia’s en kerstcactus en er worden ook 40.000 25 cm hangplanten gekweekt.

Van groenten naar potplanten
In 1968 emigreerde Peter vanuit Schipluiden naar Ontario. Tuinderservaring had hij opgebouwd in het groententeeltbedrijf van zijn oom. “Het waren hele andere tijden. In Nederland waren het allemaal komkommers en tomaten in de zomer en sla in de winter. Van paprika’s had ik nog nooit gehoord.” Aangekomen in Canada ging hij aan de slag in het bedrijf van zijn neef Andy Olsthoorn die er al sinds de jaren ’50 gevestigd was. Ze kweekten potplanten en in de zomer tomaten.

In 1976 richtte het tweetal een nieuwe potplantenkwekerij op: Westland Greenhouses. In de jaren die volgden, vonden de planten ook na Moederdag hun weg naar de consument. Ze lieten de tomaten voor wat ze waren om zich helemaal op de planten te richten.

Erfgoedvloer
Door de jaren heen groeide het bedrijf naar zo’n 2 hectare, waarvan de laatste nieuwbouw vorig jaar werd geplaatst. De nieuwbouw is berekend op de toekomst, want de watertoevoer is zo gebouwd dat het eventuele volgende hectares ook van water kan voorzien.

Voor die nieuwe kas koos Peter voor een vloer van Erfgoed, die niet ver van Westland Greenhouses een Canadese vestiging heeft. “Veel kwekers hier kweken op betonnen vloeren. Nadeel daarvan is dat het hier in de zomer makkelijk 30 tot 35 graden kan worden en dan worden de vloeren heet en koelen ze niet af."

"Eerst kocht ik een traditioneel zwarte vloerdoek, maar toen Erfgoed me vertelde dat er een grijze doek werd geïntroduceerd, koos ik daarvoor. De vloer wordt geregeld met een Hortimax-computer. Het resultaat mag er zijn, want de potchrysanten die ik er op kweek zijn gewoonweg prachtig en de planten die er nu op staan zien er ook prima uit.”

Service binnen handbereik
In 1982 werd de eerste klimaatcomputer aangeschaft door Peter en Andy. “Priva opende in die tijd een vestiging op 5 minuten hier vandaan. Dat was een uitkomst, omdat we de service binnen handbereik hadden. Het klimaat is hier toch wel anders en daarom werd de software zo aangepast dat de computers van Hollandse origine ook hier hun werk uitstekend konden doen. Om een voorbeeldje te noemen: we hebben hier soms donderbuien die binnen drie minuten kunnen losbarsten. Dan moet alles natuurlijk snel geregeld worden.”

Regelmatig naar Holland
Inmiddels hebben de meeste Nederlandse toeleveranciers een vestiging in de buurt, maar net als veel tuinders in zijn regio reisde Peter door de jaren heen toch regelmatig terug naar Holland. Om de Nationale Tuinbouwvakbeurs (NVT) te bezoeken en de nieuwigheden op techniekgebied te zien. Terugkijkend besluit Peter: “Ieder jaar verandert er wel iets, maar de tuinbouw blijft toch in grote lijnen hetzelfde.”

For more information:
Westland Greenhouses (Jordan) Ltd. 
4428 15th Street 
Jordan Station, Ontario 
Canada L0R 1S0
+ 1 905-562-7022
westland@westlandgreenhouses.ca
www.westlandgreenhouses.ca

Voor meer informatie:
ErfGoed
Bredeweg 59
2751 GH Moerkapelle
www.erfgoed.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven