Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Evonik verkoopt plexiglasactiviteiten aan privé-investeerder voor € 3 miljard

Evonik heeft een overeenkomst getekend om hun Methacrylaatactiviteiten te verkopen aan Advent International voor € 3 miljard. De verkoopprijs (ondernemingswaarde) beslaat 8,5 keer de waarde van de inkomsten voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen op activa en afschrijvingen op leningen en goodwill van het bedrijf (EBITDA). De transactie is onderworpen aan de goedkeuring van de autoriteiten in verschillende landen en zal naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar worden afgerond.

Plexiglas is de handelsnaam die Evonik gebruikt voor polymethylmethacrylaat oftewel PMMA: een transparante thermoplast die vaak wordt gebruikt als een lichtgewicht of breukvast alternatief voor natriumkalkglas. Het materiaal werd onlangs gebruikt in een ingenieus Fresnel-lenzensysteem in een daglichtkas.

Het bedrijf heeft voor methacrylaat wereldwijd 18 productielocaties en 3900 medewerkers. Van 2016 tot 2018 genereerde het bedrijf een gemiddelde jaarlijkse EBITDA van ongeveer 350 miljoen euro en een omzet van ongeveer 1,8 miljard euro per jaar. Voor 2019 verwacht Evonik een vergelijkbare omzet en EBITDA.

De transactie omvat de bedrijfsactiviteiten Methacrylaten, Acrylproducten en CyPlus en enkele van de methacrylaatkunststoffen. Evonik heeft deze activiteiten op de markt gebracht als onderdeel van hun systematische strategie om hun focus op specialistische chemicaliën, die minder cyclisch zijn, aan te scherpen.

De netto aankoopprijs (waarde van het eigen vermogen) kan worden berekend na aftrek van de pensioenverplichtingen van circa € 500 miljoen. Evonik zal de verkoopopbrengst gebruiken om hun balans te versterken en vooral voor gerichte groeiprojecten. Dit is inclusief de financiering van de aankoop van het Amerikaanse bedrijf PeroxyChem, die Evonik dit jaar wil afronden. Daarnaast zal een deel van de middelen worden aangewend om de huidige portefeuille van chemische specialiteiten te versterken, bijvoorbeeld door de bouw van een nieuwe polyamide 12-fabriek in Marl, Duitsland. Deze activiteiten genereren een aantrekkelijke marge en een bovengemiddelde cashflow. Ook in 2019 en zelfs zonder de bijdrage van de methacrylaatactiviteiten zal Evonik de dividenduitkering kunnen dekken uit haar sterke cash flow.

Voor meer informatie:
Evonik Industries
www.evonik.com

Publicatiedatum: