Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
René Denis, Denis-Plants

“Wij recycleren het water al sinds 1983"

Tholen - “We vechten er dag in dag uit voor om onze producten in kwaliteit, kwantiteit en continuïteit te leveren, aan een consequente prijs. Dat zijn onze vier k’s, zij het niet altijd met een k geschreven.” In het Vlaamse Lochristi vindt men het neusje van de Vlaamse tuinbouwzalm – de Nederlandse teeltmeneren en –mevrouwen zouden er wat vaker moeten gaan kijken – en zijn er verschillende bedrijven die in deze k’s voorop lopen. En één daarvan is Denis-Plants.

Denis-Plants is gespecialiseerd in het afharden van weefselkweekplanten, zowel indoor- als outdoorplanten. In Lochristi beschikt men over een laboratorium en een dito areaal kassen (serres, zegt de Vlaming), alwaar het startmateriaal, dat in eigen faciliteiten in Vietnam vermeerderd wordt, wordt opgeplant. Vervolgens gaan de afgeharde jonge planten naar klanten over de hele wereld. Afgelopen jaar breidde het bedrijf het totale areaal serres met twee hectare uit tot drie hectare en momenteel wordt 1000 m2 lab aan de bestaande 4000 m2 toegevoegd. Op beide vlakken groeit het bedrijf, elk jaar weer tussen de 10 en 20 procent, en vorig jaar was het aandeel in de omzet gegenereerd door de productie van vaste planten voor het eerst groter dan dat door de productie van kamerplanten.

Gesloten kringloop sinds 1983
De laatste paar jaar raakt men niet uitgepraat over duurzaam produceren en hergebruik van water. Voor Denis-Plants is dit niets nieuws. Sterker nog, de ‘verantwoorde ondernemer’ bestond vroeger ook al en hoewel Denis-Plants op dit vlak geenszins de enige is, is de visie van het bedrijf een mooi voorbeeld. “Wij recycleren het water al sinds 1983. In 1990 begonnen wij te werken met een ultra-violet waterzuiveringsinstallatie. In het Belgische land waren wij relatief vroeg in het overschakelen van olie op gas. Het MPS-verhaal hebben wij altijd een warm hart toegedragen en we waren één van de eerste bij MPS-VMS aangesloten Vlaamse bedrijven. We proberen altijd zo milieuvriendelijk mogelijk te werken, al naar gelang de mogelijkheid van onze producten. Bij de vorig jaar aangekochte kassen hebben we een groot extra regenwaterbassin laten aanleggen, waarbij ook daar 0,00 liter terug de natuur ingaat. We werken alleen met hemelwater. Geen slootwater, geen grondwater, geen stadswater: alleen regenwater.”

In 2011 werd Denis-Plants door de AIPH uitgeroepen tot International Grower of the Year

Groei
De groei van de laatste jaren zit hem voor een deel in de groei van de verkoopafdeling. “Sinds kort hebben we een tweede vaste verkoper in dienst.  Een verkoper bij Denis-Plants is niet iemand die knopjes duwt op de veiling, maar die de techniek achter de plant verkoopt. Een man met verstand van telen en plannen, iemand die samen met de klant mogelijkheden en moeilijkheden bespreekt. Deze tweede verkoper hebben we onder andere aangenomen voor de Duitse markt, omdat ook daar ons klantenbestand groeit. Daarnaast loopt ook de Engelse markt goed, dus versterking is ook hier nodig. Zo groeien we en zo wil ik groeien, niet door je concurrent de nek af te bijten, maar door zelf beter te zijn. Die groei willen we dan ook graag doorzetten, maar wel in eigen beheer en niet door zaken uit te besteden. Groeien is goed, maar gestaag en op de golven van de economie.”

Brexit
Een mogelijke kink in de kabel van de nabije toekomst zou de Brexit kunnen wezen, maar daar maakt René zich niet al teveel zorgen over. “Al wat in Engeland aan vaste planten en uitgangsmateriaal op de markt komt, komt van het continent. Mijn concurrenten zitten ook hier, dus onze vrienden in Engeland moeten bij ons aankopen. Wel een puntje van zorg is de pond sterling. Als die hard gaat dalen, gaat dat de consument raken en wordt het een puinhoop. Maar dat is glasbolkijken. Verder zou ik niet weten wat we kúnnen doen. Natuurlijk blijven we op de hoogte voor wat betreft logistieke en fytosanitaire eisen, zodat we niet voor verrassingen komen te staan, maar verder moeten we het afwachten.”


Hoge mate van automatisering

Toekomst
Ten gevolge van de recente uitbreidingen – met de 1000 m² extra lab zijn er op de RD afdeling ook zes man extra komen werken – is ongetwijfeld nog een hoop te consolideren, en bovendien zitten er verschillende nieuwe, binnenkort te lanceren producten in de pijplijn. René mag dan al meer dan vier decennia bedrijfsleider ‘met lange ij of korte ei, al naar gelang de dag’ zijn, klaar is hij nog lang niet. “De uitdaging is altijd om beter te worden. We gaan niet spijbelen of met grote borden op straat lopen, maar werken in stilte, zonder fanatiek te worden, aan een groene en duurzame toekomst. Zo kunnen ik en mijn collega-kwekers een belangrijk deel van alle kritieken een stap voor zijn. Economie en ecologie zijn maar een paar letters verschil en als je dat goed bestudeert, kom je er altijd uit.”

Voor meer informatie:
Denis-Plants
E: rene@denis-plants.com 
www.denis-plants.com