Aquaponics, de teelt van vis gecombineerd met de teelt van groenten, is een duurzame vorm van voedselproductie. In een inspiratiesessie liet onderzoeker Sara Crappé onlangs zien dat aquaponics mogelijk is op praktijkschaal.
Het woord aquaponics is een samentrekking van aquacultuur - de teelt van vis, schelp- en schaaldieren - en hydroponics - de teelt van planten op water. In aquacultuur wordt nu al een brede waaier aan organismen geteeld, vertelde Crappé. Zij is onderzoeker bij PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt) in Vlaanderen en verzorgde op verzoek van Aeres Hogeschool een inspiratiesessie van 20 minuten over Aquaponics.
Viskweek verduurzamen samen met glasgroententeelt
Tijdens de sessie stelde Crappé dat de teelt en consumptie van vissen en andere producten uit de aquacultuur duurzamer kan. Het zou volgens de onderzoekster goed zijn om over te stappen op de kweek van vissen die lager in de voedselketen staan en die geen vlees maar plantaardige producten eten. Aquacultuur kan een duurzame oplossing zijn voor o.a. overbevissing, zo betoogt Crappé, maar dan moet je het wel goed doen.
Eén van de punten waarmee het systeem verduurzaamd kan worden, is het recirculeren van voedingstoffen. Het ammoniak van de vissen kan omgezet worden in nitraat voor de glasgroententeelt. Omdat aquacultuur veel water behoeft, is een combinatie tussen de glastuinbouw interessant legt Crappé hieronder uit. Tomato Masters is er een voorbeeld van.