Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Start-up zoekt investeerders voor snijbloemenhandel

Pionieren in Botswana?

Hoewel Botswana een land is dat niet bekend staat om zijn grootschalige teelt van snijbloemen, lijkt het daar uitstekend voor geschikt. Dat meent Gobona Tobedza van de Botswaanse start-up The Cut Flower Business Promoter. Kijkend naar de klimatologische, politieke, economische en sociale situatie van het land, zien hij een mooie toekomst voor het telen van bloemen. De onderneming heeft 50 hectare beschikbaar in de regio Francistown en is op zoek naar investeerders met ervaring in de exportmarkt voor de tuinbouw en met name de snijbloemenhandel.


Klik hier voor een grotere foto . Van beneden naar boven: de voorgestelde locatie van het teeltbedrijf (in het rood). De Shashe Dam ligt nabij, als ook The Francistown International Airport

Promoter van de snijbloemenhandel 
De start-up heeft een stuk land van meer dan 50 hectare bemachtigd met een lease-overeenkomst voor 50 jaar. "Het land heeft alle faciliteiten in de directe nabijheid: electriciteit, ICT, water, arbeider, wegen en een luchthaven (op 20 km afstand). We hebben als promotors alle grondwerkzaamheden verricht om het starten van een onderneming te vergemakkelijken."

In een samenvatting van de zakelijke omgeving van Botswana licht Tobedza de verschillende factoren toe die een bloemenbedrijf in Botswana tot een aantrekkelijke optie maken. Hieronder worden enkele van de voordelen en uitdagingen beschreven.


Botswana is een niet aan zee grenzend land in zuidelijk Afrika. "Na de onafhankelijkheid heeft de overheid de diamantmijnindustrie verder ontwikkeld en het land is nu de grootste diamantproducent ter wereld. Omdat de mijnindustrie op dit moment voor ongeveer 35 procent van het BBP zorgt, erkent de overheid de noodzaak om de economie te diversifiëren." (Bron: www.gobotswana.com)

Klimaat
Allereerst zijn de klimatologische omstandigheden goed om snijbloemen te verbouwen. "Botswana is semi-aride, vanwege het korte regenseizoen, maar de relatief hoge ligging van het land en de continentale ligging zorgen voor een subtropisch klimaat. Het droge seizoen duurt van april tot oktober in het zuiden en tot november in het noorden, waar echter meer neerslag valt. Het zuiden van het land is het meest blootgesteld aan koude wind tijdens de winterperiode (begin mei tot eind augustus) wanneer de gemiddelde temperatuur ongeveer 14 graden is. In het hele land zijn hete zomers met gemiddelde temperaturen van rond de 26 graden. Er is het hele jaar veel zonneschijn maar de winter is de zonnigste periode. Gemiddeld zijn er 300 zonnige dagen per jaar en de relatief warme wintertemperaturen zijn uitstekend voor het kweken van zomerbloemen. De ontwikkelde ICT-infrastructuur zorgt voor de perfecte omgeving voor hightech toepassingen in de  snijbloemensector."

Investeringen in de tuinbouw
Naast het goede klimaat is de regering van Botswana bereid om te investeren in de tuinbouw. "Ze organiseren al seminars voor telers om hun bedrijf te verbeteren, maar tegelijkertijd werken ze aan de ontwikkeling van landbouwinfrastructuur, inclusief wegen, elektriciteit en telecommunicatie. Bovendien zijn telers vrijgesteld van invoerrechten en btw voor landbouwuitrustingen en komen mogelijk in aanmerking voor belastingvrijstellingen."

Wat heeft het land nog meer te bieden?
Ook de politieke, economische en sociale situatie in het land is interessant. "Botswana is een politiek stabiel land, heeft weinig criminaliteit en is een van 's werelds minst corrupte landen. Daarnaast zijn er maatregelen getroffen ter bescherming van beleggers en behoort het tot de vijf beste Afrikaanse landen wat betreft de toegankelijkheid van leningen. De alfabetiseringsgraad van burgers van 15 jaar en ouder is 88,2 procent en de relaties tussen werkgevers en werknemers is goed in vergelijking met de rest van Afrika. Er wordt normaal gesproken 9 uur per dag, 5 dagen per week, of 8 uur per dag, 6 dagen per week gewerkt.

Uitdagingen
Enkele uitdagingen zijn:

  • Aride klimaat, het gebruik van kastechnologie is een vereiste.
  • Onderontwikkelde luchthaveninfrastructuur om de snijbloemen en gewassen te verwerken.
  • Onderontwikkeld regelgevend kader voor de snijbloemenhandel.
  • Capaciteitsvraagstukken met betrekking tot vrachtvluchten vanuit Botswana naar Zuid-Afrika.
  • Gebrek aan lokale kennis of ervaring in de snijbloemenhandel.

Klik hier om meer over het handelsklimaat in Botswana te lezen.

Voor meer informatie: 
Cut Flower Business Promoter 
Gobona Tobedza
Email: gobona.tobedza@mopipi.ub.bw 

Publicatiedatum: