Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
grid van sensoren geeft meer inzicht

Een gelijkmatiger kasklimaat dankzij draadloze sensoren

Een gelijkmatig kasklimaat is belangrijk voor telers van groenten en bloemen: temperatuurverschillen en wisselende luchtvochtigheid kunnen leiden tot productie- en kwaliteitsverliezen. Voor een goede klimaatsturing is het dus belangrijk voldoende meetpunten te hebben. De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research onderzocht het gebruik van draadloze sensoren. Een grid van sensoren blijkt een goede informatiebron voor mogelijke klimaatverschillen. Alleen is de informatie nogal complex te interpreteren.

Foto: de Sense2Grow-sensor van Technolution.

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij een rozenkwekerij uit Zuid-Holland. De kas van 6,4 hectare was al uitgerust met vier zogenaamde meetboxen. De klimaatcomputer gebruikt hun metingen om het klimaat te sturen. Daarnaast zijn voor het onderzoek in totaal 106 draadloze sensoren geplaatst om zowel de temperatuur als de relatieve luchtvochtigheid te meten. Elke sensor is uitgerust met een ventilator om het effect van straling te minimaliseren. Informatie uit de sensoren kan worden gevisualiseerd via een gebruiksvriendelijk dashboard op het computerscherm.

In vergelijking met de conventionele meetboxen kan het grid van sensoren het klimaat in de kas 25 keer nauwkeuriger meten. Daarmee geeft het dus een beter beeld van de klimaatverschillen in de kas, namelijk waar er warme plekken of koude plekken zijn en waar de luchtvochtigheid sterk varieert.

Telers kunnen die informatie gebruiken om handmatig het klimaat in te stellen. Klimaatverschillen zijn echter afhankelijk van veel factoren (bijvoorbeeld buitentemperatuur en windsnelheid) en er zijn veel manieren om klimaatongelijkheden te verminderen (zoals gebruik van ventilatoren en kasramen). Daarom moeten de data worden geanalyseerd en geïnterpreteerd door een teeltexpert of zelfs door een algoritme. Een andere mogelijkheid is de ontwikkeling van een teeltprotocol waarmee telers de juiste keuzes kunnen maken.

bron: Wageningen UR

Publicatiedatum: