Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CMC Klebetechnik, ETFE-tape

Reparatietape voor ETFE foliekassen

Klimaatkassen vormen een belangrijke sleutel voor een efficiënte en milieuvriendelijke productie van levensmiddelen voor een groeiende wereldbevolking. Zij maken het immers mogelijk om de groei van gewassen los te koppelen van de klimaatomstandigheden ter plaatse. Met de ETFE-folies die vanaf nu beschikbaar zijn, zijn efficiënte en duurzame foliekassen mogelijk, aldus CMC Klebetechnik dat met een folie oftewel 'tape' komt voor constructie, onderhoud en reparatie.

Wereldwijd is ongeveer 90% van alle kassen afgedekt met folie- of kunststofplaten. Moderne folieconstructies in meerdere lagen maken het mogelijk om elastische, hagelbestendige folieafdekkingen te produceren met een zeer goede transparantie en passende eigenschappen zoals NIR-blokkering of anti-drop-effect. Als daarnaast een bijzonder hoge levensduur (> 25 jaar is mogelijk) van belang is, dan blijft eigenlijk alleen nog de keuze over tussen een glasafdekking en ETFE-folie (bijv. F-Clean® van AGC).

Als gevolg van de bouwvoorschriften en de gewasspecifieke behoeften zijn hiervoor speciale glassoorten nodig, die door het eigen gewicht bovendien een duurdere draagconstructie vereisen. ETFE-folie biedt verschillende voordelen, waardoor het zinvol is om glas of hoogwaardige PE-compoundfolie te vervangen:

  • Optimaal gebruik van de zonne-energie (lichtdoorlatendheid 85-90%, ook UV-aandeel); door de hoge transparantie van ETFE in het volledige PAR-bereik ontstaan er bijzonder “gewasvriendelijke” omstandigheden.
  • Scheurbestendig, elastisch, extreem hagelbestendig
  • Bij een dubbele of driedubbele laag zeer goede thermische isolatie (thermische kas; <3,5 W/m²)
  • Kostenbesparing door meer dan 30% energiebesparing bij afdekking in twee lagen
  • IR-blokkering en schaduw dankzij speciale uitrustingen
  • Zeer licht, daarom ook geschikt voor cabriodaken en andere grote dakventilatiesystemen
  • Het zelfreinigende oppervlak laat het vuil wegwassen door de regen, sneeuw en ijs glijden er gemakkelijker af met minder ongewenste schaduwvorming als gevolg
  • Lagere onderhoudstijd en kosten voor de reiniging
  • Als foliegordijn verschuifbaar, zodat het zelfs mogelijk is om de kas volledig te openen
  • ETFE-folie als afdekmateriaal is opgenomen in de bouwmateriaalclassificatie B1 moeilijk ontvlambaar
  • Ook geschikt voor glas-/folieconcepten met het oog op energiebesparing (CO2-optimalisatie)
  • Extreem chemicaliënbestendig, geen beschadiging door contact met sproeimiddelen
  • Geen ongewenste lengtegroei, bladgroen zoals in open velden
  • Verlaagde kosten voor insectenbestrijding dankzij hoog UV-aandeel
  • Geen duur ESG-glas nodig in de bovendelen
  • Bij bestaande techniek voor dubbele opgeblazen folie van PE snelle overstap op ETFE mogelijk
  • Zelfs voor afdekkingen in woestijnachtige omgevingen is ETFE geschikt dankzij de uitstekende slijtage-eigenschappen.
  • Omdat ETFE zeer ongevoelig is voor verontreiniging (antikleefoppervlak), is het moeilijk te repareren met gewone op de markt verkrijgbare tape. Het teflonachtige oppervlak gaat een goede kleefverbinding tegen.

Ongeacht waarvoor de foliekas met ETFE-afdekking later wordt gebruikt, hetzij voor groente- en sierplantenteelt en productie van jonge planten, hetzij als versterkingskas: een onverwachte beschadiging van de folie is altijd mogelijk. Ook harde windstoten en slijtage aan draagelementen kunnen leiden tot schade aan de folie.

CMC Klebetechnik verkoopt daarom al vele jaren een tape waarmee met name ETFE-foliekassen kunnen worden gerepareerd. "De tape bestaat uit een 100 µm dikke ETFE-folie van Nowofol. Het extreem chemicaliën- en verouderingsbestendige kleefmiddel hecht zeer goed op nagenoeg alle oppervlakken en houdt infiltratie tegen (regen, dauw, condens). De ETFE-tape CMC 77700 / CMC 77701 kan ook worden aangebracht over bijzonder risicovolle barsten om zo de duurzaamheid van de afdekfolie te behouden."

Ook bij membraanconstructies (dubbel gelaagde afdekking met een pneumatisch gestabiliseerde folieconstructie) kan de ETFE-tape worden gebruikt voor reparaties, omdat de tape ook zeer goed bestand is tegen de schuifspanningen bij het opblazen, aldus het bedrijf. "Hoogwaardige foliekassen (ook bijv. in tuincentra, voorhallen, atriums) kunnen met deze tape jarenlang vrijwel onzichtbaar worden onderhouden, wat gezien de kosten voor de ETFE-folie absoluut zinvol is."

Voor meer informatie:
CMC Klebetechnik
Rudolf-Diesel-Straße 4
67227 Frankenthal/Pfalz
+49 6233 872 300
www.cmc.de 
www.shop.cmc.de  

Gerald Friederici 
friederici@cmc.de  
+49 6233 872 356
+49 174 989 2036

Publicatiedatum: