Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers over illegaal lozen in Lierse Hoefpolder

“Een lozende teler is een uilskuiken, échte ondernemers doen dit niet”

Tholen – Een uilskuiken, zo werd de teler door het Hoogheemraadschap van Delfland genoemd die afgelopen maandag een proces-verbaal kreeg voor lozen van vuil water op oppervlaktewater in de Lierse Hoefpolder. Vuil water lozen, dat mag immers niet meer. Toch komen de lozingen nog steeds wel voor, zo bleek. Collega-telers balen ervan: “Lozen is gewoon dom, dat moet je als bedrijf gewoon niet willen.”

De reactie van het Hoogheemraadschap van Delfland kan op begrip rekenen bij de Lierse telers. Het woord uilskuiken is volgens de telers wel op zijn plaats. “We zijn als telers allemaal hard bezig om ons water circulair te gebruiken en om ons aan de steeds strengere regels te houden. Dan is het frustrerend als er eentje is die toch denkt te moeten lozen. Daarmee komt de glastuinbouwsector direct weer negatief in het nieuws.”

Lozen is niet nodig
Of de lozingen bewust of onbewust zijn gedaan, kon het Hoogheemraadschap nog niet zeggen, ook om ‘juridische redenen’. Volgens collega-telers is het ‘heel makkelijk’ om niet te lozen, alhoewel ook zij niet weten in wat voor ‘nood’ de betreffende teler mogelijk verkeerde. “Eigenlijk speelt het al tien jaar en dus kun je, ook als kleinere teler zonder enorme budgetten, stapje voor stapje wel aan die eisen voldoen. En anders moet je gewoon stoppen met telen. Er zijn er ook zat die dat gedaan hebben, telers die geen zin hadden in al die regels.”

De telers zien ondertussen dat er flink wordt gecontroleerd. “Wij lozen niet, maar als je het wel doet, word je gegarandeerd gepakt. Dat is ook goed. Net als bij vaak te hard rijden, word je als het goed is de boetes vanzelf zat.”

Gewasbeschermingsmiddelen 
Ondertussen laait door dit soort berichten ook de discussie over gewasbeschermingsmiddelen weer op. De middelen moeten uiteraard niet in het oppervlaktewater belanden, maar ze zijn wel ‘keihard’ nodig, zo bevestigen de telers nog maar eens. “Ik noem het liever correctiemiddelen”, legt een teler uit. “Sommige middelen zijn gewoon nodig om bijvoorbeeld een probleem in een paar paden te corrigeren of om een hoekje in de kas aan te pakken.”

Het Hoogheemraadschap baalt net als de telers van het voorval, zeker nu de polder in de nazorgfase zit van het project gebiedsgerichte aanpak waarin het Hoogheemraadschap samen met de telers aan schoon water werkt. “We hopen dat ondernemers zelf zeggen dat ze dit gewoon niet meer willen.”