Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage HortiContact 2019:

“Iedereen staat hier maar schaalvergroting maakt dat aantal telers afneemt”

Tholen – Daar is ie weer: de inmiddels welbekende grote fotoreportage van HortiContact 2019. Ook dit jaar liepen wij weer alle stands af om een foto te maken. Een mooie manier om te zien wie er allemaal aanwezig waren op de beurs, zowel in de stands als in de gangpaden. Een mogelijk punt van zorg: het aantal aanwezige telers op de beurs. Dit lijken er elk jaar minder te worden en zij die komen, bezoeken vooral hun vaste adresjes.


Paul Ruigrok, Javier Lomas en Juan Carrascosa (Sigrow) voor een opstelling met draadloze sensoren waarmee telers kunnen begrijpen wat er met de plant gebeurt, het microklimaat rond de plant kunnen meten en het kasklimaat nauwkeurig in beeld in kunnen krijgen; de mannen van Evanthia Alex Krauwer, Jos Lommerse en Carl Keijzer presenteerde de drie concepten van het bedrijf. Hun eigen veredeling, de handel van zaden en natuurlijk hun tropische plantjes; Bianca van Wingerden en Louis Voskamp van Interco. De pottenleverancier heeft iets unieks: men vermaalt het plastic huisafval en maakt daar weer nieuwe potten van; en Joost Rabbering presenteerd de Dahlia Goa en Petunia Glacier van Selecta One.

Klik hier voor de fotoreportage

Voor verkoop neigen bepaalde standhouders inmiddels al naar meer internationale beurzen, maar tegelijkertijd is HortiContact wel het moment van gezellig even bijpraten met iedereen tegelijkertijd aanwezig op de beursvloer. Toeleveranciers staan er misschien niet voor elkaar, maar zij ontmoeten en spreken elkaar wel op de beurs. Dat is ook de kracht van de beurs en van de Nederlandstalige sector: je loopt zo even bij je buren binnen. Ook wel gehoord: "Zonder stand is het toch niet hetzelfde als met stand."  

Onder de standhouders veel bekende gezichten, maar elk jaar ook weer nieuwe bedrijven die zich aan de glastuinbouwsector willen presenteren. Soms omdat ze als startup net begonnen zijn, zoals bijvoorbeeld Beacon Fields dat pas in 2018 werd opgericht en dat zich richt op sensortechnologie.

Maar net zo goed zijn er bedrijven die al langer actief zijn in andere markten, maar die zich nu toch meer op de glastuinbouwsector gaan richten zoals bijvoorbeeld Rofianda dat zich met een witte LED in de belichtingsmarkt mengt. Of Bèta Industrie dat met extra fijne filtratie kansen ziet in de glastuinbouw, nadat het ook al met filtratie bezig was in de geothermiesector die inmiddels nauw verwant is geraakt met de glastuinbouw.

Al die nieuwe bedrijven hopen op de beurs natuurlijk zoveel mogelijk klanten te ontmoeten, waaronder natuurlijk de telers zelf. Dit zijn er de laatste jaren alleen steeds minder. Een standhouder vroeg zich bijvoorbeeld af hoeveel tomatentelers er eigenlijk nog in Nederland zijn waaraan bedrijven producten kunnen verkopen. De schaalvergroting maakt dat bedrijven steeds groter worden en daarmee neemt het aantal telers, zeker in de glasgroenten, zienderogen af. Inmiddels verkopen veel bedrijven hun producten vooral ook over de grens.

Om die ontwikkeling een halt toe te roepen, zet de beursorganisatie ondertussen in op allerlei nieuwe concepten zoals onder andere Fossielvrij Plaza en de Soft Fruit Experience, terwijl volgend jaar ook de beurs een geheel nieuwe aanblik zal krijgen. Standhouders krijgen allemaal de kans om een nieuwe plek op de beurs te bemachtigen. Een plek ook die waarschijnlijk meer mogelijkheden biedt voor een grotere presentatie, omdat het vloeroppervlak met de uitbreidingsplannen op de ‘eerste verdieping’ van de beurs er meer ruimte vrijkomt voor meer én grotere stands.

Maar hoe de beurs zich ook zal ontwikkelen, het is en blijft vooral ook een relatiebeurs en dat wordt door iedereen ook gewaardeerd. De kreet ‘iedereen staat hier’ werd dan ook veel gehoord. Op de beurs dus weer veel bekende gezichten, maar soms ook ‘transfers’ zoals ook in de fotoreportage te zien is. En de gebruikelijke gezelligheid, waarvan ook de vele blije gezichten op de foto’s getuigen.

Klik hier voor de fotoreportage