75 partijen tekenen Plastic Pact NL

"In 2025 zijn alle eenmalige plastic producten en verpakkingen volledig herbruikbaar"

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) Stientje van Veldhoven (D66) ondertekende gisteren, samen met Royal FloraHolland en ruim 70 andere bedrijven en organisaties in Nederland, het nieuwe Plastic Pact NL. Het Plastic Pact NL heeft met name als doel om voor 2025 eenmalig gebruik van plastic verpakkingen zoveel mogelijk terug te dringen.

De deelnemers aan het Plastic Pact NL committeren zich aan de volgende vier doelstellingen voor het jaar 2025:

  • Plastic producten en verpakkingen zijn gemaakt van 100% recyclebaar plastic.
  • In 2025 is het gebruik van plastic 20% lager dan in 2017.
  • Minimaal 70% van alle eenmalige plastic producten en verpakkingen die in Nederland in de prullenbak belandt, wordt gerecycled zonder verlies van kwaliteit.
  • Alle eenmalig te gebruiken plastic spullen die op de markt komen, zullen moeten bestaan uit minimaal 35% plastic dat gerecycled is.

Reductie plastic meetbaar maken
De afgelopen vijftig jaar is het gebruik van plastics wereldwijd vertwintigvoudigd. Plastics dragen binnen de sierteeltsector onder meer bij aan efficiënt transport en bescherming voor bloemen en planten. Het gebruik van plastics brengt ook nadelen met zich mee. De productie drukt op het milieu en gaat met CO2-uitstoot gepaard. Door onvoldoende recycling gaan waardevolle grondstoffen verloren .
Directeur Royal FloraHolland Yme Pasma: “We zijn al heel goed in recyclebare en meermalig bruikbare plastic verpakkingen. Bijna 86% van onze bloemen wordt getransporteerd in meermalige verpakkingen. We zijn ervan overtuigd dat we samen met kwekers, kopers en hun klanten vergelijkbare stappen kunnen zetten waar het gaat om plantentrays. Het Plastic Pact NL stimuleert die samenwerking en gaat echt meten of iedereen zijn afspraken ook nakomt. Die metingen doet het RIVM. Dat is goed om objectief de voortgang op de doelen van het Plastic Pact NL vast te stellen.”

Kritiek
Er is ook kritiek op het het Pact. Zo is volgens verschillende partijen de terminologie rond bioplastic en recyclebaar niet koosjer en zouden belangrijke partijen niet welkom zijn geweest in het uitonderhandelen van de ins en outs, zo meldt Trouw.

Naast de Staatssecretaris en de veiling is het Pact ondertekend door 73 andere partijen, waaronder enkele grote namen uit de verpakkingswereld, supermarkten en ook partijen als McDonald's en Starbucks, Friesland Campina en Unilever, Coca Cola en Heineken, Pathé en Mojo Concerts.

Meer informatie is te vinden in het document Plastic Pact NL op de website van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de brief die staatssecretaris Van Veldhoven hierover naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven