Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bram Tijmons, PATS

Drones in kas moeten plagen knock-out slaan

Tholen - Motten in je ouwe jas is één ding, maar motten in je kas is ook niet niks. Een nieuwe manier om deze en andere insecten te bestrijden, zijn de mini-drones die start-up PATS ontwikkelde. Bram Tijmons: “De vraag naar biologische producten neemt toe, terwijl de voorschriften voor het gebruik van insecticiden strenger worden. Dat vraagt om een duurzame insectenbestrijding.”

Bram Tijmons van PATS tijdens de Fruit Logistica in Berlijn

Autonoom
De tuinder hoeft niet continu met een joystick in de hand de drones te besturen, want het systeem moet volledig autonoom zijn werk doen zonder tussenkomst van de tuinder. "Zo willen we een mechanische en duurzame oplossing bieden die door het verminderen van gewasbeschermingsmiddelen, arbeid en plaagschade de huidige gewasbescherming verandert."

Genadeklap
“Het systeem dat we ontwikkelen bestaat uit een basisstation met camera's, een landings- en oplaadpad en meerdere drones om een continue activiteit te garanderen. De camera's observeren het gebied rond het basisstation en detecteren vliegende plaaginsecten. Het systeem stuurt vervolgens de drone in de vliegbaan van het insect om een botsing op te zetten. De propellers geven de insecten de genadeklap.”

Pilots
Momenteel draait PATS een kleine pilot bij gerberakweker Holstein Flowers in De Lier. Bram vertelt dat ze vanaf het tweede kwartaal een grootschalige pilot willen draaien om bij meerdere gewassen de effectiviteit op plaagpopulaties aan te tonen en het meten van de vermindering van de geleden schade door insecten.

"De huidige focus van het team ligt op de bestrijding van diverse mottensoorten zoals Duponchelia fovealis, Turkse mot en Tuta Absoluta. Daarnaast kijken we ook naar Lyprauta, Sciara en andere kleine insectensoorten. Deze insecten veroorzaken grote schade in de bloementeelt (gerbera, chrysanten, phalaenopsis), fruit (aardbei) en groenten (tomaat, komkommer).”

Voor meer informatie:
PATS 
+31 (0)6 330 876 50
info@pats-drones.com
www.pats-drones.com