Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Provincie Brabant reikt Agrofoodpluim uit aan Plantenkwekerij Kapteijns

Kweker Piet- Hein Kapteijns is gespecialiseerd in de opkweek van prei, aardbei- en astilbeplanten. Zijn bedrijf gebruikt zo min mogelijk kunstmest, want wormen en schimmels doen het werk. Kapteijns zet de Brabantse landbouw internationaal op de kaart en wint in februari 2019 de Agrofoodpluim.

Het plantmateriaal van Kapteijns groeit na levering uit tot volwaardige prei en aardbeien bij klanten in heel Europa. De aardbeiplant bij Kapteijns bijvoorbeeld groeit van stekje tot eenjarige plant en gaat in de winter in ‘rust’ bij -1,5 graad in de koelcel. Vervolgens groeit hij dan nog een seizoen in de volle grond om zich dan bij de volgende teler tot volwaardige plant te ontwikkelen. Na vier jaar plukt de teler óf consument er pas de aardbeien van.

UV licht in de kas
Kapteijns is een van de bedrijven in Nederland die plantmateriaal levert. In de kas doen zij dat al 10 jaar zonder kunstmest. Buiten in de vollegrond is het kunstmestgebruik in 5 jaar tot 1/3 teruggebracht en werkt Kapteijns zoveel mogelijk aan herstel en behoud van het natuurlijke bodemleven. Door minder te ploegen, wordt het bodemleven bijvoorbeeld niet stukgemaakt. Tevens zorgt natuurcompost voor een betere bodemstructuur en meer humus in de bodem. Deze compost bestaat uit snoeiafval van gemeenten en particulieren, bermmaaisel of zelfs druivenmost.

Ook voegt Kapteijns speciale schimmels aan de bodem toe: Mycorrhiza. “Die zijn door intensieve grondbewerking nagenoeg verdwenen. Normaal leven deze schimmels van nature in de bodem: je vindt ze nog bij heggen en in bossen.” De schimmel zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de bodem bij de plant terecht komen in ruil voor suikers die de plantwortels afscheiden. Zo krijgt de plant stevige wortels en blijft de bodem vruchtbaar. Ook worden insecten en ziektes al bij de bron bestreden door innovatieve methoden toe te passen zoals een warmtebehandeling: ‘CATT’. Een op afstand bestuurbare robot met UV-lampen bestrijdt op een natuurlijke manier schimmels op de planten. 

Groenbemesters en tegenstrijdige regels
De teeltgewassen wisselt Kapteijns af met groenbemesters: hij zaait Afrikaantjes of bijvoorbeeld Japanse haver. Afrikaantjes jagen schadelijke aaltjes uit de bodem en trekken ook veel bijen en hommels aan. Daarnaast maken ze de bodem klaar voor het volgend gewas. Om de juiste kwaliteit te leveren, moet er aan veel regels worden voldaan. Kapteijns: “Er zijn veel Europese en Nederlandse wetten voor bemesting- en gewasbeschermingsmiddelengebruik en soms extra eisen van de retail of klanten in het buitenland. Dat kan tegenstrijdig zijn en maakt ons werk soms lastig.” Sommige gewasbeschermingsmiddelen zijn in Nederland verboden, maar in Frankrijk bijvoorbeeld niet. Zelf kiest Kapteijns ervoor zo min mogelijk conventionele middelen te gebruiken.

Agrofoodpluim
De manier waarop Kapteijns werkt brengt zowel economisch als ecologisch meerwaarde voor Brabant. Daarom reikt Anne-Marie Spierings (Gedeputeerde Staten) de Agrofoodpluim uit aan Kapteijns: “We vinden het belangrijk dat onze landbouwsector succesvol is en gezonde, hoog kwalitatieve producten kan blijven voortbrengen. En tegelijkertijd willen we zuinig zijn op onze natuur, ons water en ons mooie landschap. Kapteijns laat zien hoe tuinbouw en natuur het beste in elkaar naar boven kunnen halen. Dat gaat stap voor stap. Door die kennis te delen, kunnen ondernemers in de hele keten van elkaar leren. Dat verdient een Pluim!”

bron: Provincie Noord-Brabant

Publicatiedatum: