Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interview met teler Raymond Evison

Hoe het eiland Guernsey de wereld kwam voorzien van clematis

Het eiland Guernsey, een van de Engelse Kanaaleilanden, staat bekend om zijn clematisproductie. Dat komt voor een groot deel door het enthousiasme van teler Raymond Evison. Meer dan 2 miljoen jonge planten per jaar worden geproduceerd in zijn 4,5 hectare groot bedrijf, Guernsey Clematis Nursery, dat voorziet in 20% van de jaarlijkse vraag naar jonge clematisplanten wereldwijd. De grootste markten zijn de Verenigde Staten, Canada, Japan, Zuid-Korea, China, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Europa. Na jaren van veredeling in samenwerking met Poulsen Roses introduceert Raymond een nieuw veredelingsprogramma onder zijn eigen bedrijfsnaam Raymond J. Evison.

Raymond Evison en Lindsay Reid van The Cuernsey Clematis Nursery op de IPM Essen 2019.

Verhuizing productie van VK naar Guernsey
"Ik begon met planten en tuinieren in Engeland toen ik 15 jaar oud was. Met 23 jaar was ik directeur van het bedrijf dat mijn vader was begonnen en waarmee we ons specialiseerden in de productie van jonge clematisplanten. We verhoogden de productie tot 250.000 planten per jaar. In de winter van 1981 daalde de temperatuur in het centrale deel van Engeland, waar ons bedrijf was gevestigd, tot -26 graden Celsius. We verloren een derde van ons plantmateriaal in onze kwekerij en onze tuinen werden verwoest. Het was een moeilijke tijd en toen besloot ik dat ik de teelt van clematis in een milder klimaat wilde. Dus in 1984 richtte ik in Guernsey een clematis-kwekerij op. Eerst richtten we ons op de Britse markt, twee jaar later exporteerden we naar Duitsland. En toen er in 1989 een droogte uitbrak in het Verenigd Koninkrijk, begonnen we ook aan Noord-Amerika te verkopen. Ons bedrijf is sindsdien blijven groeien."

Clematis in de kas bij Guernsey Clematis Nursery

Teelt van de compacte clematis
Meer dan 75 procent van de planten die Raymond Evison Clematis verkoopt zijn hybriden die het resultaat zijn van het Evison-Poulsen veredelingsprogramma, dat liep van 1995 tot 2008. Het veredelingsprogramma richtte zich op de behoeften van de eindconsument en bracht compacte planten die op de vensterbanken en voor een langere periode in de tuin zouden bloeien en die gemakkelijker gesnoeid en onderhouden zouden kunnen worden. "In die jaren hebben we 100 gepatenteerde cultivars op de markt gebracht."

Met de klok mee; Diana's Delight ("een van onze succesvolle hybriden"), Rebecca ("onze best verkopende clematis") en Sarah Elizabeth, onze introductie in 2018.

Eigen branding
Na de vruchtbare samenwerking met Poulsen is Evison zijn eigen veredelingsprogramma gestart; het Evison veredelingsprogramma. "Ik ben het merk niet alleen voor mijn ego of mijn bankrekening begonnen," legt hij uit met een lach. "We zijn 15 jaar geleden begonnen met het merk toen we drie jaar achter elkaar zeer natte lentes hadden, waardoor de verkopen van de tuincentra erg tegenvielen. Onze telers in Engeland produceerden goede planten, maar eenmaal in de tuincentra groeide de clematis die op de verkoop wachtte twee centimeter per dag en raakte verstrikt, waardoor de verkoop nog moeilijker werd. Dus zijn we met twee Engelse telers gaan kijken naar een Evison Poulsen-clematis serie op basis van de beste en meest compacte rassen. Daar hebben we het merk Raymond Evison clematis van gemaakt. We gebruikten mijn handtekening als merklogo."

Proeven
Na de samenwerking met Poulsen Rosen is Evison doorgegaan met de veredeling en wordt 2019 een jaar vol tests. "De eerste selecties werden geproduceerd in 2016-2017 en in 2018 bloeiden er 2000 nieuwe hybriden. Vervolgens hebben we 180 van die planten gehouden en in bulk opgehaald voor extra tests en in april aanstaande hebben we nog eens 2.500 zaailingen in afwachting van een test. We zijn vooral op zoek naar betere clematis in rode en blauwe kleuren en ook naar dubbele vormen. Na al deze tests zullen we alleen de allerbeste op de markt brengen. Ik verwacht dat de eerste rassen over 2 of 3 jaar op de markt komen."

Hoe de vraag zich ontwikkelde
Raymond merkte dat merken heel goed verkopen op de Noord-Amerikaanse markt en noemt David Austin als voorbeeld. "We lopen vele jaren achter op wat ze doen. De populariteit van de clematis is de laatste decennia sterk gestegen en gedaald. Nu neemt de vraag toe en we pakken alle publiciteitsmogelijkheden aan voor promotie naar de eindconsument. Via Raymond Evison Clematis heb ik boeken geschreven en gepubliceerd over hoe makkelijk het is om clematis in de tuin te kweken en te onderhouden. Ik zie professionele telers over de hele wereld voor wie de clematis een nieuw gewas is, maar ze toch beginnen te telen. Bijvoorbeeld in Zuid-Korea, waar zij ze meer zien als een bloeiende potplant dan als tuinplant. Mensen in Chili zijn ook erg geïnteresseerd in clematis en nieuwe klanten beginnen ze te kweken in Noord-Amerika. Ik ben blij om te zien dat clematis een plant wordt die mensen willen kweken."

Bijou. "Dit ras doet het erg goed in China en won zelfs een prijs.

Enthousiast over de toekomst
Als je hem vraagt naar de toekomst is Raymond waarschijnlijk nog enthousiaster dan wanneer hij het over het verleden heeft. Hoewel hij 75 jaar oud is, trekt hij het liefst zijn laarzen aan om bergen in China te beklimmen en om planten en clematissoorten te vinden. "Ik zou graag geurende soorten op de markt brengen. Tijdens het veredelen doe ik mijn best om bij te houden wat de Britse markt nodig heeft en houd ik de EU-markt in de gaten. En ook de Chinese markt waar ze koude winters en warme zomers hebben. Elke markt vraagt om een andere soort clematis. Ook in de VS moeten we rekening houden met de temperaturen, in zone 4 tot 9 is onze clematis net winterhard, in andere zones moeten we hybriden kweken die winterharder zijn." Dan zijn er nog allerlei vormen en kleuren om de teler bezig te houden. Volgens Raymond is er een markt voor dwergclematis zoals Filigree en de Bijou die een prijs in China heeft gewonnen. "Consumenten over de hele wereld zouden graag een mooie tuin hebben, maar ze hebben niet de tijd en de ruimte om grote planten te kweken, dus compactheid is tegenwoordig erg belangrijk."

Tentoonstelling op Chelsea Flower Show 2018.

Chelsea Flower Show
Omdat Evison zo graag de eindconsument wil informeren en de clematis wil tonen, presenteert hij zijn planten al jaren op de Chelsea Flower Show. En tot op heden heeft hij 29 Chelsea Flower Show Gold medailles (waaronder 15 opeenvolgende Chelsea Gold Medals) en vele andere jaarlijkse RHS awards voor uitstekende tentoonstellingen van clematisplanten. Dit jaar hoopt hij de 30ste Chelsea Flower Show Gold medaille te zien worden uitgereikt. Dit jaar zal de tentoonstelling 2.000 planten van minstens 29 clematisvariëteiten bevatten. Speciaal dit jaar is de lancering van een nieuwe clematissoort; Vicki, genoemd naar Evison's goede vriendin op Guernsey, Vicki Smith.

Vicki's carrière als bloemist en bloemschikker begon in 1960 toen ze zich in 1960 kwalificeerde bij Constance Spry en werkte aan hun Chelsea Flower Show-tentoonstelling dat jaar. Als onderdeel van een team, regelde ze ook de bruiloftsbloemen van ZKH prinses Margaret en de gevierde "Ballroom of Flowers" voor de Amerikaanse ambassadeur. Daarna werd ze de jongste NAFAS-demonstrator en keurmeester. In de 50 jaar daarna heeft ze alles gedecoreerd, van dorpszalen tot koninklijke paleizen. Nu is ze gepensioneerd en nog steeds verliefd op bloemen en arrangementen; ze creëert displays voor haar eigen huis op het eiland Guernsey.

Voor meer informatie
Raymond Evision Clematis
Raymond Evison 
Email: revison@me.com
www.guernsey-clematis.com

Guernsey Clematis Nurseries
www.guernsey-clematis.com 

Publicatiedatum: