Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorkom verrassingen door de Brexit

Hoe blijven verse land- en tuinbouwproducten voor de Britse markt ook na de Brexit vers? Samenwerking is van groot belang voor ondernemers uit de Nederlandse agrosector om ervoor te zorgen dat verse producten, zoals tomaten en komkommers, ook ná het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU) zo snel mogelijk bij de Britse klanten terechtkomen. Het ministerie van LNV roept daarom in een campagne op om op tijd in actie te komen en zo Brexitverrassingen te voorkomen.

Op 29 maart 2019 verlaat het VK de EU. Het is voor (internationale) agro-ondernemers dan ook zaak om goed voorbereid te zijn. Iedereen krijgt te maken met de gevolgen van de Brexit. Bijvoorbeeld in de vorm van wachttijden bij de grens door extra administratieve eisen of mogelijke importheffingen die hun weerslag kunnen hebben op de export naar het Verenigd Koninkrijk.

De Brexit als uitdaging
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit roept agro-ondernemers op om samen mogelijke scenario’s voor de Brexit in kaart te brengen. Want als na de Brexit ergens een knelpunt ontstaat in de keten van verse producten, kan dit gevolgen hebben voor alle betrokken partijen. Johan Vrijland, tomatenexporteur bij JNV Produce, en Marcus Post van Post-Kogeko vertellen hoe zij inspelen op de naderende Brexit, en de mogelijkheid van een no-dealscenario zonder duidelijke afspraken over de toekomstige relatie tussen VK en EU.

Ook Mart Valstar van Best Fresh Group en Michiel van Veen van Royal Lemkes bereiden zich voor.

Tomatenexporteur Johan Vrijland van JNV Produce Marketing uit Maasdijk houdt zich bezig met de export van verse tomaten voor afnemers in het Verenigd Koninkrijk. “Brexit is geen bedreiging, het is een uitdaging”, aldus Johan Vrijland. Ook Marcus Post van transporteur DailyFresh uit Hoek van Holland onderstreept het belang van samenwerking rondom de Brexit: “Met elkaar moeten we zorgen dat we het versproduct in Engeland afleveren.”

Het VK als derde land
Door de Brexit bestaat de kans dat het Verenigd Koninkrijk een zogeheten ‘derde land’ wordt. Hierdoor krijgen agro-ondernemers mogelijk te maken met strengere eisen en complexere procedures voor de uitvoer van hun producten. Een situatie die vergelijkbaar is voor de handel met andere landen buiten de EU. "Daarom is het volgens het ministerie belangrijk dat alle partijen in de versketen zich bewust zijn van de gevolgen die de Brexit kan hebben voor hun bedrijf, zelfs als bedrijven met toeleveranciers werken.

Voor meer informatie:
www.brexitloket.nl/agro  

Publicatiedatum: