Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
1 op 3 tulpen in de wereld komt uit Kop van Noord-Holland

Provincie Noord Holland hengelt naar tulpentoerist

De Kop van Noord-Holland is een wereldspeler als het gaat om productie van bloembollen. Met zo’n twaalfduizend hectare is het grootste aaneengesloten bloembollengebied op aarde. Daarmee heeft de regio een voorname positie in de internationale handel in bloembollen. Zo’n 65 procent van de productie vindt plaats in Nederland, waarvan ongeveer de helft in de Kop van Noord-Holland. Waar de gemeenten Hollands Kroon, Schagen en Den Helder de grootste rol spelen als het gaat om de teelt van bloembollen.

Met de lancering van de campagne 'Tulpen boven Amsterdam' wil de regio dit gegeven uitbuiten en hoopt men meer tulpentoeristen aan te trekken. De campagne is een initiatief van 9 toonaangevende locaties en evenementen, die de krachten gebundeld hebben om bezoekers in het voorjaar (maart/april t/m mei) een bloem- en kleurrijk en vooral zeer gevarieerd voorjaarsprogramma aan te bieden voor regionale, nationale en internationale toeristen.

In de afgelopen jaren is er een sterk stijgende belangstelling voor het Holland boven Amsterdam-gebied, Dagje Uit naar de tulpen boven Amsterdam stond in 2018 met stip op 1 van meest bezochte webpagina’s van Holland boven Amsterdam. Een trend hierbij is dat toeristen zelf een ‘TulpenTrip’ samenstellen en dit sluit goed aan bij de mogelijkheden die de initiatiefnemers bieden. Zo kunnen bezoekers vliegen boven de tulpenvelden of meedoen aan een tulpen 10-daagse.

Historie
Overigens is Noord Holland Noord niet altijd het wereldwijde tulpencentrum geweest. Als immers het woord ‘bollenstreek’ valt, denken de meeste mensen nog altijd aan het gebied tussen Haarlem en Leiden. Ook wel de Duinen Bollenstreek genoemd (of Zuidelijke Bollenstreek). Daar begon de teelt toen zich rond 1600 de eerste kwekerijen zich in Haarlem vestigden. Rond 1830 nam de productie van bollen in die regio een vlucht en groeide de sector enorm. Dit leidde al snel tot ruimtegebrek en aan het begin van de 20e eeuw gingen de telers op zoek naar andere gebieden om hun bollen te kweken.

In 1911 landde de bollenteelt voor het eerst in de Kop van Noord-Holland toen een teler zich vestigde in de Anna Paulownapolder. Langzaam groeide de productie in Noord-Holland, die vooral een sterke groei kende na de Tweede Wereldoorlog. Naast de productie en verkoop van bloembollen als sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, hyacinten, irissen, blauwe druifjes, tulpen, lelies en gladiolen die hun weg vinden over de hele wereld, hebben de bollenvelden nog een fraai neveneffect.

Toeristen komen in groten getale genieten van de kleurrijke bloeiende bollenvelden. Ook in de Kop van Noord-Holland zijn ze zich daar bewust van en wordt elk jaar de aandacht stevig gevestigd op de pracht en praal die bollen te bieden hebben. Bloeiend Zijpe is daarvan het sprekende voorbeeld. Elk jaar wordt dit evenement dat duizenden bezoekers trekt, gehouden om de schoonheid van de bollenstreek tentoon te spreiden.
Sinds de komst van de eerste bollenteler in 1911 is de sector in de Kop van Noord-Holland uitgegroeid tot een van de economische pijlers in het gebied en een van de grootste producenten van bollen die de plekken op de hele wereld kleur geven.

cijfers: CBS

Verspreiding bollenteelt over Nederland
Noord-Holland nam in 2017 het leeuwendeel van de bollenteelt voor haar rekening. De helft van het areaal bloembollen, ruim 13 duizend hectare, lag in deze provincie. De gemeente Hollands Kroon had met ruim 3.300 hectare de grootste oppervlakte bloembollenvelden, gevolgd door de gemeenten Noordoostpolder en Schagen met respectievelijk bijna 2.700 en ruim 2.600 hectare.

bron: NHN

Publicatiedatum: