Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jean-Pierre Schenkeveld over 10 jaar Aardwarmte Plaza:

“Voordat de energietransitie hot topic werd, stond aardwarmte al op onze agenda”

Tholen – Tegenwoordig kijkt niemand meer echt op van een bericht over het boren van een put om aardwarmte te winnen, maar aardwarmte heeft eigenlijk nog helemaal niet zo’n lange geschiedenis in Nederland. In 2007 werd namelijk pas de eerste bron aangesloten bij vleestomatenteler A & G van den Bosch uit Bleiswijk.

Het bedrijf, waar Jean-Pierre Schenkeveld destijds werkzaam was, verzorgde die eerste aansluiting en niet veel later was hij één van de initiators (samen met zijn huidige Calor Holland-collega’s Klaas Althof, Arno de Veld en Arco Vis) achter het Aardwarmte Plaza, een groep van bedrijven actief in de geothermiesector. “Om het maar zo te zeggen, we zijn toen eigenlijk gewoon begonnen met het koppelen van aardwarmte aan bestaande kasverwarmingsinstallaties.”


Paul van Schie (Nature's Heat) en Jean-Pierre Schenkeveld 

Met het aansluiten van de eerste bron ontstond al snel een geothermiebranche met daarin allemaal bedrijven met eigen specifieke geothermie-expertise. Om die partijen samen te brengen, werd in 2009 het Aardwarmte Plaza opgericht. “Enerzijds om een inloopplatform te zijn waarin kennis gedeeld kon worden over aardwarmte, maar ook om de bedrijven die erin actief waren, samen met het fenomeen geothermie zelf, meer bekendheid te geven.”

Inmiddels is de ‘club’ gegroeid en kunnen alle partners samen een aardwarmteproject van a tot z aanvliegen. Eigenlijk net zoals dat gedaan werd bij het allereerste project, waarvoor in 2005 de eerste gesprekken werden gehouden. “Hoewel we echt aan het pionieren waren, presteerde de bron naar behoren. Zodra de installatie aanging, bleek dat het vermogen dat uit de bron kwam, de kassen goed kon verwarmen.”

Ondergronds worden nog grootse stappen gezet
Tien jaar later is de branche steeds beter in staat om de groeiende vraag naar geothermie veilig en met kwalitatief hoogwaardige installaties tegemoet te treden. Er zijn inmiddels 23 projecten opgestart, waarvan er afgelopen jaar ook een aantal zijn komen stil te liggen. Onder andere het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) roert zich, zo is ook Jean-Pierre niet ontgaan.

“Het is een goede zaak dat het SodM de zaak bewaakt. Op de berichten over de risico’s van ondergrondse lekkages, is vanuit de sector goed gereageerd. Bovengronds zijn we technisch al heel ver, ook ondergronds worden stappen gezet. Denk daarbij aan materiaalkeuzes en doorontwikkelde putontwerpen.”

Afgelopen jaar werd in Kwintsheul het project Nature’s Heat opgestart. “De installatie draait al bijna een jaar probleemloos”, vertelt Jean-Pierre trots. “En dat met een zeer hoge leveringszekerheid gecombineerd met een hoog rendement.” In de installatietechniek dienen technische mankementen zich meestal in het eerste jaar aan, weet Jean-Pierre. “De verwachting is daarom dat het ontwerp in combinatie met de geselecteerde materialen en de know-how van alle leden van het Aardwarmte Plaza voor een lange levensduur van de installatie gaan zorgen.”

Ook steeds meer woningen aansluiten
Voor 2019 staat voor zover bij Jean-Pierre bekend één project gepland. Dat zouden er best meer mogen zijn als het aan hem ligt. “Om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen, moet het aantal boringen per jaar flink opgeschroefd worden. Mede daarmee kun je echt iets aan de energietransitie doen. Op dit moment staan we eigenlijk pas aan de vooravond daarvan.

Naast glastuinbouwbedrijven zullen ook steeds meer woningen aangesloten gaan worden, terwijl de aanleg van warmterotondes verder vorm zal gaan krijgen. In principe moet daar waar nu nog een gasleiding ligt, straks een warmteleiding komen te liggen. Zodra die gevoed wordt met het vermogen vanuit een aardwarmtebron, maakt het eigenlijk niet uit of je er woningen of glastuinbouwbedrijven op aansluit.”

Om over die beide opties informatie te geven, zullen alle bij Aardwarmte Plaza betrokken partners op de HortiContact van 19 tot en met 21 februari aanwezig zijn in stand K136. “De hele branche komt daar altijd wel even voorbij. Het is leuk daar iedereen weer even te spreken, je ziet elkaar immers niet elke dag. Daarbij is het ook een mooie gelegenheid om telers en andere geïnteresseerden, waaronder ook gemeentes, uit te leggen wat aardwarmte nu precies inhoudt en wat de partners van het Aardwarmte Plaza kunnen betekenen in aanloop naar en tijdens een project.”

Voor meer informatie:
Aardwarmte Plaza
www.aardwarmteplaza.eu 

 

Nature’s Heat
www.naturesheat.nl 

Jean Pierre Schenkeveld
jean-pierre@mijnhardtgeothermie.nl 
+31 6 2474 9888