Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Florensis kiest voor meerlaags teeltsysteem van AGRO LED BV

Florensis heeft een nieuw meerlaags teeltsysteem van AGRO LED BV geïnstalleerd. “Dankzij dit systeem kunnen we sneller telen, een uniformer product afleveren én onze klanten jaarrond een compleet assortiment bieden.”


Jan Arends van Florensis en Mark van den Ende van AGRO LED BV bekijken de kieming van de planten in de trays

Een deel van de vaste planten-opkweek op de hoofdlocatie van Florensis in Hendrik-IdoAmbacht vindt sinds enkele jaren plaats in klimaatcellen. “Onze lichtkiemers - dit zijn planten waarvan het zaad alleen kiemt onder invloed van licht - worden normaal gesproken opgekweekt in de kas”, vertelt Jan Arends. Hij is Manager Domestic Production bij Florensis. “Sommige soorten kiemen echter niet bij temperaturen boven de 25 graden. Daarom zijn we hiervoor in bepaalde perioden van het jaar aangewezen op de teelt onder ledlicht in klimaatcellen. Hier zijn temperatuur en luchtvochtigheid optimaal stuurbaar.”

Volledig ledspectrum
Aanvankelijk experimenteerde Florensis in de klimaatkamers met gewone TL-buizen. Deze werden bevestigd op Deense karren met daarop trays met zaden en stekken. “Het nadeel hiervan was dat de buizen op bepaalde plekken te veel warmte afgaven. Dat zorgde voor ongelijkheid in groei. Daarom zijn we overgestapt naar de teelt onder ledlicht.” De R&D-afdeling van Florensis deed drie jaar onderzoek naar het ideale ledspectrum. “De eindconclusie was dat we alle kleuren in het spectrum nodig hebben. In feite moet met het ledlicht een zonnige dag in april of mei worden nagebootst. Toen we op zoek gingen naar een systeem dat aan deze eis voldeed, kwamen we uit bij AGRO LED BV. Hun energiezuinige, full spectrum led-buizen - de zogeheten AGRO LED Tubes - konden we samen met de bijbehorende adaptersets eenvoudig monteren op onze eigen Deense karren.”



Hoger slagingspercentage
Een grote winst van het teeltsysteem van AGRO LED BV schuilt volgens Arends in het feit dat sprake is van een snellere groei en een uniformer product. “Bij de teelt onder reguliere TL-buizen bleven de jonge plantjes vier weken in de cel, nu is dat nog maar twee of drie weken. Ook is sprake van een gelijkmatigere groei. De ledbuizen in combinatie met de speciale adaptersets van AGRO LED BV zijn namelijk breder dan de teeltlagen van een Deense kar, waardoor alle planten evenveel licht krijgen. En het allerbelangrijkste: het slagingspercentage is fors omhoog gegaan. In de kas kiemde maar twintig procent van deze planten, nu is dat 75 procent. Ook ligt het slagingspercentage, afhankelijk van de soort, tientallen procenten hoger dan bij de teelt onder TL-lampen. Dankzij het teeltsysteem van AGRO LED BV kunnen we onze klanten jaarrond een compleet assortiment bieden. Dat is veel waard!” Ook het feit dat de teelt onder leds energiezuinig is, vormde voor Florensis een belangrijke overweging om te kiezen voor AGRO LED Tubes. “Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook voor onze klanten. Als Florensis willen we dit betreft vooroplopen. Het systeem van AGRO LED BV draagt hieraan bij.” Arends noemt verder nog als voordeel dat het teeltsysteem van AGRO LED BV eenvoudig en flexibel is en dat sprake is van een scherpe prijs. “Daarnaast zijn de led-buizen gemaakt van helder glas. Bij TL-buizen van plastic verandert vaak het lichtspectrum; dat is hierbij niet aan de orde. We zijn gegarandeerd van een optimale lichttransmissie.”  

Bezoek de AGRO LED-stand tijdens HortiContact, van 19 tot en met 21 februari in de Evenementenhal Gorinchem. U vindt AGRO LED BV op standnummer i123.


Voor meer informatie:
AGRO LED BV
Bovendijk 35C
2295RV Kwintsheul
T: 070-4063341
E: info@agroledbv.nl
www.agroledbv.nl

Publicatiedatum: