Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
verslag ultrafiltratiepilot Arend Roses en WaterQ/Litree

“We draaien nu volledig op de Goalkeeper”

Rozenkwekerij Arend Roses levert 40 tot 45 miljoen rozen per jaar in acht verschillende variëteiten. Naast de kwaliteit van de rozen en de service voor afnemers draagt Arend Roses ook zorg voor het milieu. Zij kiezen daarom voor groene, innovatieve technologie om de rozenteelt te verduurzamen. Dat is waar WaterQ/Litree in beeld kwam.

Overstap naar ultrafiltratie
“De afgelopen jaren hebben we veel geïnvesteerd in groene technieken en meer transparantie", vertelt Richard van der Lans van Arend Roses. Daarvoor zijn we beloond met het hoogst haalbare Florimarkt Production keurmerk.”

Toen de ontsmettingsinstallatie op één van hun locaties aan vervanging toe was, gingen de ondernemers dan ook op zoek naar een duurzaam alternatief. “Begin vorig jaar spraken we voor het eerst met Richard en Ferry over de mogelijkheden van de Goalkeeper,” aldus Freya Simon van WaterQ/Litree. “Goalkeeper is een ontsmettingsinstallatie op basis van ultrafiltratie (UF). Wij hebben in de afgelopen vijftien jaar veel ervaring opgedaan in de toepassing van UF in stedelijke gebieden en op industriële schaal, onder andere op olieraffinaderijen. We zagen veel potentie in de toepassing van UF in de glastuinbouw. UF is, zoals de naam al zegt, een fijn filter dat ziekteverwekkers niet doodt, maar geheel uit het water verwijdert. Dat biedt de ondernemer gezonder water voor de teelt zonder restproducten of toevoeging van chemicaliën.”

Met Arend Roses was er dus een match. Richard: “Wij zagen de potentie van UF, maar het was natuurlijk wel een nieuwe technologie. We zijn er gewoon blanco in gegaan en met elkaar om de tafel gaan zitten. We hebben de installatie samen een tijdje zitten finetunen. In het begin stond de Goalkeeper nog parallel op de oude UV-installatie voor het geval we toch moesten schakelen. Maar sinds de zomer staat de UV-installatie eigenlijk gewoon uit. We draaien nu volledig op de Goalkeeper.”

Freya: “Wij zijn heel blij in Arend Roses een partner voor deze pilot te hebben gevonden. Het was inderdaad nog nieuw en zij hebben dit aangedurfd. Vooral in het begin toen we de installatie nog moesten inregelen, was het heel prettig met hen te werken. Ook met de installateur, Stolze, was er een goede samenwerking.”

De Goalkeeper heeft als werkingsprincipe ultrafiltratie en is dus een ‘passief’ systeem. Heeft de installatie dan een voordeel in energieverbruik? “Het is een stille installatie,” beaamt Richard. “Hij is zuinig en onderhoudsarm. Er zijn bovendien geen lampen die vervangen moeten worden en er is geen toevoeging van chemicaliën. In ons geval hebben we er nog een doekfilter voor geplaatst, zodat we ook geen spoelwater meer nodig hebben.”

Oplossing nitrietvorming
Naast de ontsmettingsfunctionaliteit biedt de Goalkeeper ook uitkomst op het punt van nitrietvorming. “De UF vormt geen nitriet,” vertelt Richard. “Als we vergelijken met onze andere locatie, waar we nu nog met UV-ontsmetters werken, hebben we met de Goalkeeper significant minder last van nitriet. Dat komt de planten ten goede.”

De pilot wordt in de komende periode afgerond. De Goalkeeper blijft doordraaien. “Afgelopen week hebben we weer mooie monsterresultaten ontvangen,” licht Freya toe. “Het is mooi om de voordelen van UF nu in de praktijk bevestigd te zien. De rozen staan er prachtig bij.”

Bezoek WaterQ/Litree op de Horticontact op stand G128

Voor vragen over de Goalkeeper kunt u contact opnemen met Freya Simon (0649018560) of Cock van Harskamp (0649018540). Mailen kan op info@waterq.com .


Voor meer informatie:
WaterQ
Oostkanaaldijk 112
6534 AL Nijmegen
T +31(0)24 – 7516134
info@waterQ.com
www.waterQ.com

 

Arend Roses
Herenwerf 38
3155 DK Maasland
www.arendroses.nl

 

 

Publicatiedatum: